Waarom samen spelen met je kat belangrijk is

De ene kat is misschien heel speels, terwijl de ander vooral lekker op de verwarming wil liggen en de wereld een beetje aan haar voorbij laat gaan. Wat voor type kat je ook hebt, tijd nemen om te spelen met je kat is leuk, maar ook gezond voor je kat.

Katten in het wild

Kittens leren al jong en spelenderwijs van hun moeder alle jachttechnieken. Dat is in het begin allemaal spel met broertjes en zusjes, maar alles wat ze leren is niet voor de lol: ze moeten leren jagen om als ze oud genoeg zijn voor zichzelf te kunnen zorgen en overleven.

De moederpoes zal het “spel” steeds lastiger maken: eerst oefenen de kittens met elkaar, maar al gauw neemt moeder allerlei verschillende half-dode prooien mee en uiteindelijk laat ze de jonge katjes zelf prooien vangen.

Een volwassen kat in het wild vangt zo’n 20 muisjes per dag! Daar is hij dan ook druk mee bezig, met lange pauzes er tussen. Een goede balans tussen beweging, rust en mentale uitdaging voor een in het wild levende volwassen kat, die dan ook uitstekend kan overleven.

Onze kat in de stad

Daarvoor is spel ook belangrijk alleen heeft het geen functie meer die van levensbelang is, of wel?

Onze katten in de stad zijn vaak binnenkatten en hoewel die een heerlijk leven hebben zo op de verwarming, heeft hun lichaam en mentaal functioneren nog wel dezelfde behoeftes als die van een wilde kat.

Vaak is de balans tussen rust, bewegen en mentale uitdaging enigszins scheef bij onze katten, vooral als die binnen worden gehouden.

Waarom is spel zo belangrijk?

Voor onze huiskatten is spel belangrijk om gezond en gelukkig te zijn en te blijven. Door regelmatig samen met je kat te gaan spelen hou je hem/haar lekker in beweging: even van die luie verwarming af. Beweging is belangrijk voor het gewicht, coördinatie, spieren en gewrichten.

Door je kat het niet te gemakkelijk te maken en de hersenen d.m.v. spel te prikkelen, blijft je kat ook mentaal uitgedaagd. Het zijn goede jagers en hoewel ze soms liever lui dan moe zijn, hebben ze die uitdaging wel nodig om niet verveeld te raken.

Daarnaast is samen spelen met je kat ook belangrijk voor de band tussen jullie beiden: een goed spelletje zorgt voor vertrouwen in elkaar, maar geen grenzen over gaan die de kat angstig maakt. En zo is het echt even een moment samen.

Wat voor speeltjes?

Denk vooral niet te moeilijk en koop geen al te dure speeltjes… mijn ervaring is ieder geval: hoe simpeler het speeltje, hoe leuker de kat het vindt!Deze simpele speeltjes doen het vaak goed:

  • Propjes
  • Kleine balletjes
  • Kartonnen doosjes, toiletrollen (al dan niet met nog wat papier erop)
  • Hengeltjes met echte veren (kijk uit met harde belletjes die er vaak aan zitten, sommige katten vinden dat te heftig)
  • Stukje bont (die geur!!)
  • Losse veren
  • Mini-kussentjes waartegen ze kunnen trappelen
  • Simpel touwtje
  • Elastiekjes (wegschieten, kat kan zelf wegvegen en terug halen of zelf in de lucht gooien)
Wat voor speeltjes je kat leuk vindt, heeft ook een beetje te maken met wat voor spel je kat leuk vindt. Is die van jou een sluiper of een springer?

Speltechniek

Elke kat heeft zo zijn eigen speltechniek en het is belangrijk dat je dat eens goed observeert, hoe wil jou kat het liefste spelen? Ik deel katten meestal grof weg in 3 categorieën: de sluipers, de springers en stoeiers.

De sluiper


Je hebt katten die het heel leuk vinden op het speeltje vanuit allerlei hoeken eerst te observeren, steeds dichter bij te sluipen en als ze zeker zijn van hun positie en kansen pakken ze het speeltje, spelen er mee en dan moet jij het ritueel weer herhalen;)

Deze katten vinden het dan ook erg leuk als ze ergens kunnen onderduiken en dat je het speeltje beetje bij stoelpoten of om hoekjes etc. beweegt. Maak niet te snelle bewegingen want dan kunnen ze het niet goed volgen en is de kans groot dat je sluiper afdruipt en met het spel stopt… want springen en rennen achter de prooi aan is niks aan, nee tactisch besluipen en dan toeslaan dat is juist interessant!Sommige baasjes vinden deze katten soms een beetje saai om mee te spelen, want het lijkt soms bijna geen spel en willen liever dat hun kat wild overal heen springt. Probeer er voor jezelf een leuke draai aan te geven en verzin goede tactieken, het is uiteindelijk een spelletje hide&seek tussen jou en je kat.

De springer


Je kent ze denk ik wel, de katten die als een gek achter een hengeltje of touwtje aan rennen. Uiteraard heb je hierin gradaties, waar je beetje met deze springers moet opletten is dat ze tijdens spel zichzelf geen pijn doen omdat je het net te intens maakt. De kans is dan aanwezig dat het spel snel stopt en de volgende keer minder enthousiast gespeeld wordt.

Deze katten zijn erg getriggert door snelle en onverwachte bewegingen, je kan de hele kamer gebruiken en ook obstakels inbouwen zoals een trap op of op een kast laten springen.

Bij de springer moet je ook goed kijken hoe zeker of onzeker de kat is, pas je intensiteit aan wat je kat prettig vindt.

De stoeier

Dit zijn vaak katten die graag met je stoeien met je hand bijv. daar tegen aan gaan trappelen, in bijten etc. Beetje zoals kittens ook met elkaar stoeien.

Ik zou je kat wel aanleren dat deze dat niet mag doen met je blote handen, dat kan best pijn doen en jonge katten moeten leren dat bijten in handen/voeten niet mag (niet bestraffen, maar negeren en belonen voor goed gedrag). In plaats van je handen te gebruiken, kan je beter een knuffel pakken en daar zachtjes mee stoeien.

Zo leert je kat het verschil gemakkelijk tussen handen: daar mag ik niet mee spelen/bijten, knuffel: ha, stoei partijtje!

Yes, het is tijd voor een spelletje!

Het spel kan je voor je kat zo makkelijk of moeilijk maken als je wilt, maar kijk goed of je je kat motiveert of demotiveert, zekerder in zijn/haar spel maakt of juist onzeker. Pas de intensiteit aan: een spel moet een spel zijn en geen angst of agressiviteit oproepen, want dan is de kans groot dat de volgende keer je kat niet zo graag meer met je speelt.

Is je kat een luie speler en lastig te motiveren? Maak dan de drempel wat lager, laat hem wat vaker en sneller winnen en kijk of hij daar enthousiaster van wordt.

Spelen samen met je kat is dus niet alleen goed voor zijn gezondheid, maar ook heel erg leuk! Wat voor soort speltechniek vindt jouw kat het leukste?

The following two tabs change content below.
Ik ben professioneel pet sitter en de eigenaar van The Animal Nanny. Samen met een mooi team helpen wij sinds 2010 onze klanten met de verzorging van hun dieren aan huis. Onze hulp kan je zien als een verlengstuk, wij werken graag samen met de eigenaar om hun huisdier de beste verzorging te geven en ze zo happy en gezond te houden. Daarnaast schrijf ik graag blog’s voor op de site van The Animal Nanny, waarin ik praktische tips geef of je meeneem voor een kijkje in de keuken.

Laatste berichten van Natascha (toon alles)

Voeg je reactie toe

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.