9 tips om vuurwerkangst bij je huisdier te verminderen

Vuurwerkangst komt veel voor bij huisdieren, de hoeveelheid angst en stress varieert per dier. Er zijn zeker maatregelen die je nu al kunt treffen om Oud & Nieuw prettiger te laten verlopen voor je huisdier.

Huisdieren vinden vooral het harde geluid van vuurwerk eng. Ze kunnen natuurlijk vele malen beter horen dan wij, ze begrijpen niet wat er aan de hand is en zeker niet dat het geluid geen kwaad kan.

De maatregelen die ik hier bespreek zul je zo’n 2-3 weken voor Oud & Nieuw moeten gaan treffen (kijk hier voor last minute tips). Voor training met vuurwerkgeluid of gedragstherapie ben je misschien nu te laat, dat is iets wat je stap voor stap moet gaan opbouwen. 

#1 Fijn plekje maken

De meeste dieren zullen uit zichzelf al een veilig plekje proberen te zoeken als ze bang worden van het vuurwerk en voelen ze zich veiliger als ze zich kunnen verstoppen.

Veilige plekjes zijn vooral klein, donker en met een dakje. Dit geeft dan een gevoel van geborgenheid en dat “het enge geluid” niet gemakkelijk bij hun kan komen.

Belangrijk is dat deze op een rustige plek staat waar je dier zich echt kan terugtrekken als deze daar behoefte aan heeft. Heeft je dier al zo’n schuilplekje, maak deze dan extra comfortabel met een dekentje of met zijn favoriete kussen.

Katten zitten graag hoog, dit geeft ze ook een veilig gevoel. Zorg dus voor een hoge schuilplek die bij voorkeur ook lekker warm is en zo de plek extra aantrekkelijk en veilig maakt. Bij multi-kat-huishoudens maak je voor elke kat zo’n schuilplek!

Als je dier nog niet zo’n veilige plek heeft, kun jij die als eigenaar zelf creëren. Maak het knus, niet te groot en vergeet niet een dakje eraan toe toe te voegen (maar aan één kant open) en hou rekening met de natuurlijke voorkeuren van je huisdier.

Maak niet last-minute zo’n plekje, maar een paar weken (nu dus) van tevoren, zodat je huisdier eraan kan wennen en alvast weet dat dit zijn veilige schuilplek is.

#2 Hersenwerk

Afleiding kan zowel voor honden als katten goed helpen als deze angstig zijn en soms zelfs ontspannend. Even uit die angstige toestand en iets totaal anders doen. Het zal niet altijd even gemakkelijk zijn met dieren die echt heel erg gestrest zijn en daardoor totaal blokkeren. Maar het is het proberen waard om door middel van hersenwerkspelletjes je huisdier af te leiden!

Begin nu al van tevoren met het bedenken en maken van leuke spelletjes en oefen hiermee samen met je dier. Zeker als deze nog niet gewend is aan dit soort dingen, moeten ze even door krijgen wat de bedoeling is en dat er iets lekker mee te winnen valt! Zodra ze het door hebben zullen ze enthousiast worden als je het spelletje tevoorschijn haalt en heb je kans dat tijdens Oud & Nieuw je dier dezelfde reactie vertoont en lekker bezig is met zoeken naar snoepjes.

Een simpel hersenwerkspelletje voor honden en katten is om een kartonnen doos te vullen met bijv. papieren proppen en of kleine knuffels en daartussen snoepjes te verstoppen. Je dier moet dan moeite doen deze te vinden en zal helemaal gefocust bezig zijn met zijn neus.

Op You-Tube zijn heel veel filmpjes te vinden hoe je zelf hele leuke spelletjes kan maken om samen met je hond of kat te doen:

#3 Feromonen

Voor zowel honden als katten zijn er speciale feromonen-verdampers te koop zoals Feliway voor katten en Adaptil voor honden die je in het stopcontact kan steken.

Deze verdampers werken op basis van feromonen en kunnen een rustgevend effect hebben op je huisdier (niet alle honden en katten reageren er even goed op). Begin minimaal twee weken van tevoren en laat deze na de stressvolle periode nog een week hangen.
Raadpleeg je dierenarts voor meer informatie over deze verdampers!

#4 Breng een bezoek aan de dierenarts en vraag om advies


Heeft je hond of kat erg veel last van de stress die Oud & Nieuw met zich meebrengt? Dan zou reguliere medicatie uitkomst kunnen bieden en zijn er tegenwoordig een aantal goede opties die angst of angstbeleving bij zowel honden als katten kunnen verminderen.

BELANGRIJK: vraag altijd je dierenarts om advies hierbij. Wees wel op tijd, want vaak moet je 1 of 2 weken van tevoren beginnen met het geven van de medicatie.

Let op: Nog niet zo lang geleden werden de middelen van Vetranquil en Calmivet veel gebruikt bij vuurwerkangst. Uit recente onderzoeken is gebleken dat deze middelen de honden en katten wel lichamelijk verslappen, maar geestelijk juist extra gevoelig maken voor geluid. Het dier is dan juist nòg angstiger, maar kan het niet uiten! Dat is gevaarlijk en onwenselijk. Dierenartsen zijn hiervan op de hoogte en zullen deze middelen normaal gesproken niet adviseren bij vuurwerkangst.

#5 Natuurgeneeskunde

Natuurgeneeskundige middelen kunnen heel goed worden ingezet bij vuurwerkangst voor zowel honden als katten (bij katten géén essentiële olie gebruiken!!).

Er zijn meerdere middelen en behandelmethoden die goed werken

  • Bach-bloesems hebben invloed op emoties en gemoedstoestand en brengen deze zo op een zachte wijze in balans en kan bij vuurwerkangst ondersteunend werken, waardoor ze beter met angst om kunnen gaan.
  • Homeopathie kan worden vergeleken met Bach-bloesems en werkt ook in op de gemoedstoestand en emoties van het dier, maar de werking is vaak nog sterker.
  • Sommige essentiele olieën werken zeer rustgevend (zònder te versuffen) bij angst en onrust en zijn een prima natuurlijke aanvulling bij vuurwerkangst (maar nogmaals: niet bij katten).
  • Ook bepaalde kruiden/tincturen kunnen rust geven.

Ga hier niet zelf mee aan de slag! Hoewel deze middelen natuurlijk zijn en bijvoorbeeld Bach-bloesems zeer zacht van aard, kunnen natuurgeneeskundige middelen een onverwacht sterke werking hebben! Bij natuurgeneeskunde geldt zeker niet: baadt het niet, dan schaadt het niet!

Vraag dus advies aan een Veterinair Natuurgeneeskundige; deze kun je vinden door contact op te nemen met Instituut Silverlinde of met de beroepsvereniging BCND.

#6 Het Thundershirt

Het Thundershirt is een soort strak pakje dat je zowel bij honden als bij katten kunt aantrekken. Het geeft een zachte en constante druk op het lichaam, waardoor het zenuwstelsel kalmeert en daardoor ook het gehele dier (je kunt het vergelijken met het inbakeren van kinderen, zoals vroeger werd gedaan). Het speciale pakje voorkomt dat je dit te strak doet en daarmee voorkomt dat weefsel afknelt.

Hier is het Thundershirt in allerlei maten te verkrijgen voor zowel honden als katten.

#7 TTouch

TTouch is ontwikkeld door Linda Wellington-Jones en het is een zachte aanrakingsmethode (geen massage wat zich op de spieren concentreert) om o.a. lichamelijke spanning te verminderen. Net zoals het Thundershirt werkt deze lichte druk op het zenuwstelsel, wat een ontspannend en kalmerend effect heeft (TTouch kan ook stimuleren, ligt nl. aan de soort aanraking). Maar ook het bewustzijn van het dier vergroot, waardoor deze beter in staat is om te leren en zich te concentreren.

Het geven van TTouches kan dus heel behulpzaam zijn bij vuurwerkangst. Begin een paar weken van tevoren met één sessie per dag. Zo wordt het normaal als je dit nog nooit hebt gedaan (sommige moeten er aan wennen). Je kunt op Oudejaarsdag meerdere korte sessies houden en bijvoorbeeld één uur voordat het vuurwerk begint. Blijf wel de lichaamstaal van je dier aflezen, want als deze aangeeft dit niet (meer) te willen is het ook prima!

Het valt een beetje buiten dit blog om te vertellen hoe je precies TTouch toepast. Er zijn verschillende boeken geschreven met basis-aanrakingen die je gemakkelijk zelf kunt toepassen. Hier kan je meer lezen over de methode.

#8 Een week voor Oud & Nieuw

Tref een week van tevoren de volgende maatregelen voor de veiligheid van je hond of kat:

  • Zorg dat je huisdier gechipt is en geregistreerd staat, want mocht deze ontsnappen is het ieder geval bekend waar die weer naar toe moet en met wie de vinder contact kan opnemen.
  • Hou je hond aan de lijn, je weet maar nooit hoe erg deze kan schrikken.
  • Als het mogelijk is hou je kat een week voor Oudejaarsdag binnen. Zorg dan ook voor extra kattenbakken, vooral als je kat gewend is om zijn behoefte buiten te doen. De regel is: 1 per kat, plus 1 extra.
  • Bij multi-kat-huishoudens extra voerbakjes en waterbakjes op verschillende plekken.

#9 Voor in het nieuwe jaar

De tips die ik je heb gegeven zijn geen blijvende oplossingen voor het probleem, maar meer rustgevers en tijdelijke maatregelen om je huisdier op korte termijn te helpen. Want in een ideale wereld was je al een paar maanden geleden begonnen om samen (zeker met een zeer angstig dier) met een therapeut/trainer aan de slag te gaan, waarbij je dier leert stap voor stap te wennen aan de harde geluiden en daar dus minder gevoelig voor worden.

Dit neemt tijd in beslag en moet rustig worden opgebouwd. Het is zeker de moeite waard en dieren hebben daar echt baat bij. Deze training moet je na het vuurwerk seizoen starten, zo vanaf februari/maart, dus zet dat maar alvast in je agenda voor 2017!

Kijk hier voor een goede kattengedragstherapeut. Voor gratis advies kun je ook de katten-advies-lijn bellen van het katten-gedrags-aviesbureau: 020-416.08.83

Heb je hulp nodig voor je hond? Klik hier voor meer informatie, wij geven ook privé-hondentraining.

The following two tabs change content below.
Ik ben professioneel pet sitter en de eigenaar van The Animal Nanny. Samen met een mooi team helpen wij sinds 2010 onze klanten met de verzorging van hun dieren aan huis. Onze hulp kan je zien als een verlengstuk, wij werken graag samen met de eigenaar om hun huisdier de beste verzorging te geven en ze zo happy en gezond te houden. Daarnaast schrijf ik graag blog’s voor op de site van The Animal Nanny, waarin ik praktische tips geef of je meeneem voor een kijkje in de keuken.

Laatste berichten van Natascha (toon alles)

Voeg je reactie toe

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.