Huisdieren verdienen een waardig afscheid

Afscheid nemen van je huisdieren is altijd een verdrietig onderwerp en is het moment gekomen dan wil je dat dit zo waardig mogelijk gebeurd. In dit blog lees je over een prachtig initiatief van Pet Farewell om het afscheid van je dier op een zo waardig mogelijke manier te laten verlopen. 

 

Dit gastblog is geschreven door Hilly van Pet Farewell, een paar maanden geleden benaderde zij ons met haar mooie product voor een waardig afscheid van je huisdier. Ik vroeg haar of ze het leuk zou vinden om meer over de Dierenuitvaartbox te vertellen, want ik vond het een heel mooi intitiatief.

Hoe ontstond ons idee?

Een aantal jaren geleden waren we er in gedachten al mee bezig. Een afscheidsbox voor huisdieren, zodat huisdieren nà hun overlijden niet meer in een plastic zak gaan (voorschrift NVWA). Dat is wat er namelijk in de meeste gevallen gebeurt. Het is bij veel dierenklinieken een ‘grijs’ gebied  Veel eigenaren weten vaak niet wat er met hun trouwe huisdier gebeurt na overlijden, tenzij ze dat van te voren hebben afgesproken, maar veelal gaan ze in een plastic zak. ‘Dat is niet meer van deze tijd’ dachten we! 

Persoonlijke ervaring van een hondenbaasje

Deze gedachten werden versterkt toen onze lieve hond Liza overleed. Ze was 13,5 jaar, een hele
leeftijd voor een grote hond. En wat mistten wij haar, ze liep als een rode draad door ons leven. Dat heb je pas in de gaten als ze niet meer leeft. Met regelmaat liep er een traan over onze wangen, zeker de eerste dagen na haar overlijden was het verdriet intensief. Het verlies viel ons zwaar, ze was altijd bij ons en vrolijk, ze was een deel van ons en hoorde er gewoon bij.

Je gedachten gaan terug naar de tijd toen ze nog een pup was. Je merkt dat ze een stukje geschiedenis in je leven is. Herinneringen komen boven, je hebt veel dingen met elkaar mee gemaakt en denkt terug aan bepaalde wandelingen, vakanties of andere leuke momenten waar je huisdier bij was. Ja zo gaat dat dan. Je begint stapje voor stapje aan rouwverwerking. Het klinkt allemaal heel heftig, maar zo heb ik het wel ervaren. Het is geen mens, maar huisdieren staan dicht bij je, omdat je veel om ze geeft en een goede band met ze hebt. 

Ook Liza, onze lieve hond, ging in een plastic zak nadat de dierenarts haar bij ons thuis had geeuthanaseerd. Dat is een nare ervaring, het doet pijn als je jouw trouwe hond in een stuk plastic ziet gaan. Een practische uitvaartbox zou een veel beter gevoel geven en afscheid nemen geeft veel meer waardigheid richting je huisdier. I

Met name vanuit deze gedachten hebben we In samenwerking met dierenartsen en een ontwerper de Dierenuitvaartbox ontwikkeld, omdat trouwe huisdieren een waardig afscheid verdienen. 

Voor welke dieren is de uitvaartbox geschikt?

De dierenuitvaartbox is gemaakt voor verschillende huisdieren zoals konijnen, katten, honden maar ook aan de kleine muis en vogel is gedacht. Voor deze allerkleinsten is de Piccolo gemaakt en is geschikt voor dieren tot zo’n 400 gr. 

Honden zijn er natuurlijk ook in verschillende maten . Denk maar aan een Jack Russel en een Golden Retriever. Zij verschillen in gewicht en maat en daarom is de Dierenuitvaartbox ook in diverse maten ontwikkeld en leverbaar

Waarvan is de uitvaartbox gemaakt?

De Dierenuitvaartbox is gemaakt van 100% gerecyceld materiaal.  Wat de box ook heel praktisch maakt is dat ze lek- en waterdicht is door gebruik van polyethyleen, daarmee is de box ook biologisch afbreekbaar. Dit betekent dat als je je overleden huisdier bijvoorbeeld mee naar huis wilt nemen, de mogelijke urine in de box blijft en geen lekkage geeft.

 

Tevens kun je de box met je huisdier er in, begraven. Sommige mensen willen dat graag in hun eigen tuin (in verschillende Gemeenten wordt dit gedoogd). In Nederland zijn er ook begraafplaatsen voor huisdieren. Door dat de box biologisch afbreekbaar is, valt de box na verloop van tijd in de grond uit elkaar, hiermee is het niet schadelijk voor het milieu.

Na het overlijden van je huisdier, kun je ook kiezen voor crematie. Dit kan individueel of als groepscrematie. Elk huisdierencrematorium verzorgt de crematies op zijn eigen manier. Als u meer wilt weten over de werkwijze van een huisdierencrematorium, kunt u hen contacten, zij kunnen u precies vertellen wat hun procedures zijn. De Dierenuitvaartboxen zijn geschikt gemaakt voor gebruik bij crematoria.

Voorbereiden op een verdrietig moment

Een goede voorbereiding kan dat afscheid enigszins wat dragelijker maken, zowel voor je zelf als voor uw gezinsleden. U kunt bijvoorbeeld aan uw dierenarts of assistente vragen hoe zij te werk gaan bij het in laten slapen van uw huisdier, of u uw kleine kinderen wel of beter niet mee kunt nemen. Wat gebeurt er nà het overlijden van uw huisdier? Kiest u voor begraven of crematie, wat zijn de mogelijkheden en de kosten?

De box geeft de mogelijkheid om uw overleden huisdier in een natuurlijke houding neer te leggen, dat geeft een goed gevoel. Ook kan er bijvoorbeeld nog een tekening bij van uw kind(eren), of een speelgoedje van uw huisdier.  De dierenarts kan voor u het crematorium/begraven regelen of u neemt de dierenuitvaartbox met uw huisdier mee en brengt deze zelf naar het crematorium/begraafplaats. 

Waar verkrijgbaar?

De boxen zijn bij steeds meer dierenartsen verkrijgbaar. Zij kunnen die inkopen via de groothandel voor dierenartsen.

Het verliezen van een huisdier geeft verdriet, omdat u om ze geeft. Geef ze een mooi plekje in uw hart en koester de mooie herinneringen.

Meer informatie is hier te vinden.

The following two tabs change content below.
Ik ben professioneel pet sitter en de eigenaar van The Animal Nanny. Samen met een mooi team helpen wij sinds 2010 onze klanten met de verzorging van hun dieren aan huis. Onze hulp kan je zien als een verlengstuk, wij werken graag samen met de eigenaar om hun huisdier de beste verzorging te geven en ze zo happy en gezond te houden. Daarnaast schrijf ik graag blog’s voor op de site van The Animal Nanny, waarin ik praktische tips geef of je meeneem voor een kijkje in de keuken.

Laatste berichten van Natascha (toon alles)

1 Reactie
  • Leon 28 januari 2019 14:44

    Daadwerkelijk een geweldig initiatief. In vele gevallen is een hond of wel huisdier dan ook echt een deel van het gezin en dan wil je ook graag op een waardige manier afscheidt van je huisdier kunnen nemen. Blij dat er nu zoiets bestaat en mooi bij dierenartsen beschikbaar is. https://www.dierengemak.nl/honden/

Voeg je reactie toe

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.