13 handige lente tips voor je huisdieren

Nog even en we kunnen genieten van mooi en warmer weer, het kan mij niet snel genoeg gaan! Ook onze huisdieren worden blij van de lente en wellicht mag je kat dan meer naar buiten en ga je langere wandelingen maken met je hond. Om optimaal van het voorjaar te kunnen genieten samen met je huisdier, heb ik allemaal handige en praktische tips voor je op een rijtje gezet.

1. Check of je huisdier gechipt is

Voor honden is het al enige tijd verplicht om een ID-chip onderhuids te dragen, maar ook voor katten wordt dit binnenkort ook verplicht. Het voorjaar is een mooi moment om eens naar de dierenarts te gaan om te checken of je huisdier gechipt is als je daaraan twijfelt. Dit kun je dan ook mooi koppelen aan een algehele gezondheidscheck en een weegmoment, zo na de winter.

Check ook of de chip goed geregistreerd staat en de gegevens, zoals adres en telefoonnummer, nog kloppen? Want zonder goede registratie is de chip zinloos en je huisdier niet traceerbaar.

2. Bereid je kat voor op naar buiten gaan

Wil je voor het eerst je kat naar buiten laten? Bedenk eerst of je wel in een veilige buurt woont en ook of je kat op straat of weg kan komen? Dan kun je beter je tuin afzetten, want het is een groot risico om je kat in de stad vrij te laten.

Wil je toch je kat vrij naar buiten laten? Bereid je kat daar dan goed op voor; verken samen aan een tuig de omgeving zodat je kat zich kan oriënteren voor hij echt vrij wordt gelaten.

Op de dag dat je het gevoel hebt dat je kat weet waar je huis zich bevindt, kun je een mooie rustige ochtend uitkiezen waarop je je kat gaat loslaten. Zorg ervoor dat je zelf de hele dag thuis bent om de boel in de gaten te houden en om je kat te belonen met iets heel lekkers als deze weer terug komt. Het scheelt als je kat niet de hele dag eten tot zijn beschikking heeft, dan komt hij graag terug voor iets lekkers!

Mijn extra tip: smeer de pootjes van je kat in met roomboter voor de eerste keren dat hij zelf zijn omgeving buiten mag verkennen. Het werkt als volgt: iets aan zijn pootjes zal je kat vertragen, want het is niet fijn dat spul op zijn pootjes. Hij zal gaan zitten, beetje vanaf likken, beetje rondkijken en zo de tijd hebben om te kunnen oriënteren in plaats van heel snel naar al die nieuwe plekjes toe te rennen en niet meer weten waar die is!

3. Maak je tuin katproof

Mag je kat wel naar buiten in de tuin maar niet de schutting over omdat het te gevaarlijk is daarbuiten? Zorg dan dat je tuin goed is afgeschermd en controleer of de huidige schutting/afscherming niet kapot is gegaan of los is komen te zitten. Katten vinden de kleinste plekjes om te kunnen ontsnappen.

Kijk op deze Facebook-pagina voor goede tips om je tuin af te schermen!

4. Hang adres en telefoonnummer aan de halsband van je huisdier

Ondanks dat je dier gechipt is, is het aan te bevelen om een adreskoker of plaatje aan de halsband vast te maken. In het voorjaar raken veel katten zoek doordat ze de lente in hun bol hebben. Ook voor honden is dit geen overbodige luxe!

Als zo iets vervelends gebeurd, is het de hoop dat je hond of kat snel wordt terug gevonden. Met een adreskoker kan de vinder snel contact met je opnemen, zonder eerst naar de dierenarts te moeten om de chip te laten aflezen.

Kies bij katten wel voor een halsband met een speciale safety sluiting, die gemakkelijk los gaat als je kat vast komt te zitten.

5. Wees alert op vlooien en teken

Hoewel het hele jaar door de kans bestaat voor het oplopen van voornamelijk vlooien, begint in de lente het vlooien- en tekenseizoen. Laat je door je dierenarts goed voorlichten welke middelen goed werken, want er zijn in de handel ook middelen in omloop waar veel parasieten resistent tegen zijn.

Liever geen chemische middelen gebruiken? Raadpleeg eens een veterinaire natuurgeneeskundige en wat deze op dat gebied kan betekenen.

6. Laat je hond niet teveel gras eten

In het voorjaar gaat het gras weer groeien en vooral jong, “groen” gras vinden honden erg lekker! Het smaakt zoet en ik zie in de praktijk vrijwel alle honden uit de groepswandelingen ervan eten.

Een beetje knabbelen aan het zoete gras kan geen kwaad, maar grote hoeveelheden kan maagproblemen veroorzaken. Het knabbelen aan vers zacht en jong gras, wordt meestal niet gebruikt om te braken. Daarvoor kiezen de meeste honden liever het wat stekeligere gras dat de maagwand meer prikkelt.

7. Kijk of je nog los mag lopen in je favoriete losloopgebied

In sommige losloopgebieden mag je vanaf het voorjaar tot aan de zomer niet meer loslopen met je hond. Dit vanwege het broedseizoen, om vogels de rust en tijd te geven hun eieren te leggen en kroost groot te brengen.

Respecteer deze regels, want vogels kunnen erg gestresst raken van loslopende honden die door hun veilige bosjes rennen en dat verstoord het broedseizoen.

8. Hang belletjes aan je kleine tijger

Is je kat een goede jager? Grote kans dat deze al snel ergens te vinden is in de buurt van een vogelnest en zijn tijd afwacht totdat de ouders weg zijn of de jonge vogels uitvliegen. Elk jaar worden erg veel tuinvogels de dupe van deze roofacties; we hebben nu eenmaal veel katten en dat kan de vogelstand ernstig aantasten.

Hang daarom belletjes aan je kleine tijger, het helpt niet altijd maar het kan de vogelouders wel tijdig waarschuwen om hun kroost te verdedigen. Ik moest tot wel 3 belletjes om mijn kat hangen, maar het hielp wel!

Heeft je kat toch een vogel te pakken en leeft deze nog? Grote kans dat deze verwondingen heeft opgelopen (soms niet duidelijk zichtbaar door veren), maar breng de arme vogel dan naar een vogelopvang om deze na te laten kijken en te laten bijkomen. Grote kans dat de vogel het redt en na een tijdje weer kan uitvliegen.

9. Kijk uit met paaseitjes

Ja we weten het allemaal, maar kan niet vaak genoeg gezegd worden! Kijk goed uit voor chocola, dat is voor honden en katten giftig! Dus kijk goed uit waar je de paaseitjes verstopt, en dan zeker niet op hond- of kathoogte neerleggen.

Heeft je dier toch chocolade naar binnen gekregen? Bel dan meteen de dierenarts op en vraag om advies.

10. Let op welke voorjaarsbloemen je koopt

 

In het voorjaar halen we graag mooie bloemen en bloembollen om ons huis op te vrolijken. Maar informeer eerst goed welke bloemen en planten je in huis kunt nemen. Veel voorjaarsbloemen zijn giftig voor katten en kun je dus beter niet voor kiezen.

Huisdieren kunnen uit verveling of pure onwetendheid hieraan gaan lopen knagen en kan dit gevaarlijke vergiftigingen veroorzaken.

Lees hier welke bloemen en planten giftig zijn voor katten

11. Pollen en allergieën

Ik hoop altijd van harte dat je huisdier nooit een allergie ontwikkeld, want uit de praktijk zie ik hoe vervelend dat kan zijn voor baasje en vooral voor het huisdier! Maar het komt helaas steeds vaker voor dat net zoals mensen, onze huisdieren allergieën ontwikkelen. Dat kan allerlei uiteenlopende oorzaken hebben, maar in het voorjaar komen veel verschillende pollen vrij van verschillende bomen, planten en struiken en kan voor vage allergisch klachten zorgen.

Heb je een vermoeden dat je huisdier een allergie heeft, neem voor advies dan contact op met je dierenarts. Ook kan een veterinaire natuurgeneeskundige veel betekenen voor dieren met een allergie.

12. Wees alert op vergiftiging door tuingif

Veel mensen gaan hun tuin weer in om deze voorjaarsproef te maken, maar helaas zullen daar ook mensen bij zijn die giftige producten gebruiken om onkruid uit te roeien en slakken uit hun tuin te weren. Deze middelen zijn (soms) gevaarlijk voor onze huisdieren en de kans zit erin dat ze het ook daadwerkelijk binnen krijgen.

Lees hier alles over vergiftiging bij huisdieren.

13. Boek op tijd een oppas voor je kat

Wellicht ben je al vakantieplannen aan het maken, een lekkere zonvakantie ver weg? Of liever dichter bij huis? Maar wie past er dan op je kat? Katten zijn veel meer op hun gemak als ze thuis mogen blijven, dat is dan voor hun een lekkere luier vakantie!

Wees wel op tijd met het reserveren van een kattenoppas! In de officiële vakanties zitten we snel vol, zeker voor de zomervakantie moet je al uiterlijk in mei je reservering doorgeven.

Lees hier alles over onze kattenoppas-service en neem hier contact met ons op.

The following two tabs change content below.
Ik ben professioneel pet sitter en de eigenaar van The Animal Nanny. Samen met een mooi team helpen wij sinds 2010 onze klanten met de verzorging van hun dieren aan huis. Onze hulp kan je zien als een verlengstuk, wij werken graag samen met de eigenaar om hun huisdier de beste verzorging te geven en ze zo happy en gezond te houden. Daarnaast schrijf ik graag blog’s voor op de site van The Animal Nanny, waarin ik praktische tips geef of je meeneem voor een kijkje in de keuken.

Laatste berichten van Natascha (toon alles)

2 Reacties
  • Leon 26 juni 2018 02:40

    Wat een leuke tips allemaal! Ik ga ze gelijk even opschrijven. Ik ben blij dat het nu eindelijk zomer is. Wat hebben we heerlijk weer tot nu toe gehad! Mijn katjes en hondjes vinden het ook prachtig en fijn om in de zon te zitten. Lekker warm. https://www.dierengemak.nl/katten/

Voeg je reactie toe

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.