De kattenbak: 8 veel gemaakte fouten

De kattenbak is vaak iets waar veel mensen niet zoveel aandacht aan schenken, we zorgen ervoor dat het schoon is en verder is het vooral een toilet voor de kat. Maar je kat heeft een complexere relatie met de kattenbak dan je denkt!

Zolang een kat netjes zijn behoeften doet op de kattenbak, kijken maar weinig baasjes of het kattenbakbeleid wel past bij de natuurlijke behoeften van hun kat. Voor een kat is de kattenbak namelijk veel meer dan alleen maar een toilet en door beter te kijken naar deze behoefte kan het zijn dat de opzet van je kattenbak wellicht niet ideaal is. Door simpele aanpassingen maak je het leven van je kat een stuk aangenamer en kun je probleemgedrag voorkomen!

Hier een lijstje met de meest gemaakte fouten en tips om die te voorkomen:

1. Te kleine bak

Een fout die ik heel vaak zie is dat de kattenbak te klein is, vaak omdat men een bak zoekt die gemakkelijk in een kleine ruimte past, zodat deze niet zo in het zicht staat. Maar ook omdat veel kattenbakken die worden verkocht (zeker de mooie design bakken) te klein zijn.

De kattenbak hoort echter uitgekozen te worden op basis van de grootte van de kat. Katten doen hun behoefte graag in een ruimte waarbij ze hun staart helemaal uit kunnen strekken en tegelijkertijd ruimte om een gat te graven om deze daarna weer f te dekken.

Mijn tip: kies een bak die 1 ½ keer de lengte van je kat is, gemeten vanaf de neus tot aan de basis van de staart. Kies dus een grote en open kattenbak uit!

2. Een kattenbak die niet schoon genoeg is

Een vieze bak (ook al ligt er alleen wat plas en een poepje) kun je vergelijken met een toilet voor mensen wat niet is doorgespoeld. Daar ga jij toch ook niet graag zitten? Voor katten is zo’n bak eigenlijk al vies en doen ze het liever ergens anders. Braaf als de meeste katten zijn en vaak niet anders kunnen, gaan ze toch op de bak. Maar een prettige ervaring is anders!

Mijn tip: Een kattenbak hoort eigenlijk 2x per dag te worden verschoond door in ieder geval de poepjes en plasjes weg te scheppen. Het ligt eraan wat voor grit je gebruikt, maar de gehele bak hoort 1x per maand, liefst 1x per week verschoont te worden en gewassen.

3. Verkeerde locatie gekozen voor de bak

Belangrijkste regel is dat je een kattenbak nooit naast de voerplaats moet zetten; het is voor je kat dan net alsof die naast het toilet moet eten en ook dat is niet prettig. Daarnaast is het natuurlijk gedrag van katten om hun plek waar ze hun behoefte doen te scheiden van de plek waar ze hun prooi opeten en waar ze doorgaans leven. Dit doen ze om mogelijke vijanden op afstand te houden.

Ook is het belangrijk om rekening te houden dat de kat de bak gemakkelijk moet kunnen bereiken. Voor oudere katten of katten met gewrichtsproblemen geldt ook nog dat ze bijvoorbeeld niet een trap op/af hoeven om bij een bak te kunnen komen. Zorg ook dat de locatie rustig is, veilig en niet in een looppad ligt.

Mijn tip: heb je meerdere verdiepingen? Zorg dat je op elke verdieping een kattenbak hebt staan als je kat overal mag komen.

4. Te weinig bakken in een multi-kat huishouden

Dit is een lastige, want het houden van meerdere katten in een huis is sowieso al een uitdaging. Wat je vaak ziet is dat katten moeten “strijden” om zaken die belangrijk voor hen zijn, zoals: slaapplek, veilige zit- of ligplekken, voer, maar vooral dus ook de kattenbak. We zijn ons er vaak niet van bewust en zien die “strijd” tussen katten ook niet altijd even gemakkelijk. Maar dit kan wel voor veel spanning en stress zorgen, ook al is deze niet altijd zo zichtbaar als in echte gevechten.

Daarnaast doen katten van nature ook graag hun behoefte gescheiden: een plek om te plassen en een plek om te poepen. Vandaar dat als je één binnenkat hebt, je eigenlijk al twee bakken moet aanschaffen. Om de goede vrede te bewaren in huis met meerdere katten (en plasproblemen te voorkomen), is het dus belangrijk om voldoende kattenbakken te hebben.

Mijn tip: zorg tenminste voor evenveel bakken als katten + 1 extra.

5. Onprettig grit in de bak

Katten hebben nogal een kritische kijk op wat voor ondergrond ze hun behoefte doen; textuur en geur zijn daarbij belangrijk. De meeste katten geven de voorkeur aan een zachte, zanderige textuur en de meeste gritsoorten voldoen daar wel aan. Helaas is steeds meer grit voorzien van geuren die een stinkende bak moeten tegengaan. Leuk voor mensen, maar voor katten verreweg van ideaal! Katten hebben een zeer gevoelige neus en zulke chemische geuren komen hard binnen en maakt een bezoek aan de bak onprettig.

Mijn tip: weet je niet zo goed welk grit de voorkeur heeft van jouw kat? Dat is heel gemakkelijk uit te testen door een aantal bakken op een rijtje te zetten die gevuld zijn met verschillende soorten. Je zult heel snel merken welk soort de voorkeur geniet. Katten zijn gewoontedieren en omschakeling naar een ander soort grit kun je het beste over 5 dagen verspreiden door het nieuwe product langzaam te mixen met het oude grit, en dan steeds meer van het nieuwe toevoegen.

6. Te weinig grit in de bak

Dit is ook een fout die ik veel zie, te weinig grit in de bak. Katten willen graag hun behoefte ingraven en dit doen ze om geurtjes te “verstoppen”. Door te weinig grit in de bak kunnen ze dit niet goed doen, plas blijft op de bodem liggen en kan niet goed worden geabsorbeerd en zo gaat de bak stinken. Dat vindt jij niet leuk, maar je kat ook niet!

Mijn tip: zorg voor een laag grit van ten minste 7 cm. Het ligt een beetje aan de kattenbak en hoe jouw eigen kat daarmee omgaat en is er wellicht iets meer of minder grit nodig. 

7. De overkapte kattenbak

Hoewel deze kattenbak op het eerste gezicht niet heel veel problemen geeft en je kat wellicht gewoon de bak op gaat, heeft het vooral meer positieve punten voor mensen dan katten.

De meeste overkapte bakken zijn te klein en katten voelen zich er benauwd in. Ze kunnen zich niet lekker vrij bewegen en wat je dan vaak ziet is dat de kat “per ongeluk” zijn behoefte net buiten de bak of op de rand doet.

Wat veel mensen ook niet beseffen is dat grit in een overkapte bak niet snel droogt. Hoewel je met zo’n overkapte bak zelf minder last hebt van geurtjes, zal je kat dit zeker ruiken en zijn toiletgang er niet prettiger op maken.

Zulke bakken zijn ook eigenlijk niet geschikt in multikat-huishoudens, want een kat kan niet snel en gemakkelijk ontsnappen uit de bak en zal zich dus onveilig voelen. Gevolg kan zijn dat de kat niet meer op de bak gaat en ergens anders dan wel een plekje vindt.

Mijn tip: haal de overkapping van de bak af of schaf een bak aan die niet alleen groot genoeg is, maar liefst ook geen overkapping heeft. Er zijn speciale bakken in de handel die een wat dikkere rand hebben, zodat het grit niet al teveel over de rand kan gaan.

8. Medische problemen en straf

Katten gaan niet uit onwil niet op de bak. Vaak is er een goede reden waarom ze de bak (gaan) vermijden. Dat kan heel goed te maken hebben met bovengenoemde fouten. Katten zijn immers zeer kieskeurig en de kattenbak is meer dan alleen een simpel toilet voor hun. Maar er zijn ook allerlei medische redenen voor onzindelijkheid.

Straf je kat nooit voor het feit dat deze niet de bak op wil of buiten de bak zijn behoefte doet! Dit werkt contraproductief, je kat zal bang van je worden, zich onveilig voelen en begrijpt niet wat er aan de hand is. Gevolg: nog meer plassen/behoeften doen buiten de bak en het is schadelijk voor de relatie met je kat.

Mijn tip: overleg met je dierenarts de onzindelijkheidsproblemen en neem contact op met een kattengedragstherapeut als de problemen niet weggaan. Elke dinsdag tussen 17:00-18:00 kun je gratis bellen naar de kattenadvies lijn: 020-4160883

The following two tabs change content below.
Ik ben professioneel pet sitter en de eigenaar van The Animal Nanny. Samen met een mooi team helpen wij sinds 2010 onze klanten met de verzorging van hun dieren aan huis. Onze hulp kan je zien als een verlengstuk, wij werken graag samen met de eigenaar om hun huisdier de beste verzorging te geven en ze zo happy en gezond te houden. Daarnaast schrijf ik graag blog’s voor op de site van The Animal Nanny, waarin ik praktische tips geef of je meeneem voor een kijkje in de keuken.

Laatste berichten van Natascha (toon alles)

10 Reacties
 • lia 9 februari 2018 20:21

  Ik zie heel veel kanttekeningen bij de 8 punten, die je als mens, kijken naar de kattenbak voor de kat himselve interpreteert. Maar hoe weet je nou, dat de kat het vies vindt, te klein vindt, een open bak wil en geurloos grit.. Daar moet je toch min of meer objectieve waarnemingen voor hebben?

  Ik heb zes katten, acht bakken, van verschillend formaat en een tweetal zijn open. Ze staan over het hele huis verspreid en ik voer twee soorten grit: een houtproduct en een bentoniet. Ik zie wel, dat de ene bak soms favoriet is, maar doorgaans vind ik overal plasjes en drolletjes. Geen wangedrag van buiten de bak behoeften doen. Maar als ik jouw tips lees, doe ik het niet goed of zijn mijn katten behoorlijke watjes:)

  • Natascha 14 februari 2018 13:39

   Hoi Lia,

   Volgens mij hoef jij je niet zoveel zorgen te maken, zoals ik het lees doe je juist super je best. Het gaat natuurlijk om situaties waarvan in een multi-kat huishouden maar 2 bakken staan, of er veel te weinig grit wordt gebruikt of te weinig schoon geschept, of dat het water en de voerbak naast de kattenbak staan. Dat zijn zaken die ik dagelijks tegenkom in mijn werk en die situaties kunnen veel verbeteren. Die katten vertonen niet altijd “probleemgedrag”, maar echt prettig zal het niet zijn. Dit is vaak goed te zien aan buitenkatten en hoe deze hun behoeften doen: liefst buiten, diep ingraven en toch wel vaak plekjes waar ze plassen en waar ze poepen en ver weg van waar ze eten. Maar de ene kat is zeker makkelijker dan de andere, hoewel we dus ook weten dat veel “plasproblemen” kunnen worden aangepast door een paar simpele aanpassingen en voorkomen is altijd beter dan genezen, vandaar mijn tips.

 • Blanca spruit 6 mei 2018 01:25

  Ik heb een vraag, mijn kat gaat sinds korte tijd soms niet ver genoeg de kattenbak in om te plassen, dus z’n staart hangt buiten de bak waardoor er dus urine op de grond terechtkomt. Grit ligt t niet aan, ik schep de bak regelmatig anders gaat tie er niet op, hij heeft blaasgruis en staat op dieetvoer wat al jaren goed gaat maar t is ineens. Waar zou het aan kunnen liggen?

  • Natascha 15 mei 2018 16:40

   Hoi Bianca, in het geval dat je kat opeens vreemde bakgewoontes ontwikkeld is het belangrijk dat je advies vraagt aan je dierenarts. Goed om eerst medische oorzaken uit te sluiten en daarna verder te kijken naar de kattenbak opstelling. Heb je de bak veranderd van plek? Veel kattenbakken zijn veel te klein, katten vinden het vaak prettig om hun staart lang te maken tijdens het toilet bezoek… maar dat kan vaak niet omdat de kap in de weg staat. Maar goed vraag eerst je dierenarts om advies om uit te sluitend dat het geen andere problemen zijn.

 • Leon 30 mei 2018 06:55

  Ik heb een paar fouten gemaakt in het begin door de kattenbak niet schoon te maken en het op de verkeerde plek te zetten. Ook heb ik een keer per ongeluk de kattenbak boven gezet, en de woonkamer deur dicht gedaan, we waren de hele dag weg, en mijn katje kon niet naar haar kattenbak, en had toen op de eettafel gepoept! Oeps! Maar sinds een paar maanden gaat het allemaal soepel.. heb ook geprobeerd om de kat in het toilet te laten poepen, maar dat is lastiger dan het lijkt. https://www.dierengemak.nl/

  • Natascha 16 juni 2018 20:00

   Fijn dat et nu allemaal soepel gaat, zo zie je dus maar hoe belangrijk de kattenbak is voor een kat en deze op een juiste plek te zetten en elke dag schoon te houden.

 • Cindy 2 augustus 2018 06:41

  Ik had even een vraag over een van de punten.
  Een kattenbak zonder deksel, is dat niet erg slecht voor de gezondheid van een mens? Dat heb ik laatst namelijk gehoord.
  Ik woon in een flatje en heb 3 katten, in elke kamer 1 bak, ze hebben alle 3 een soort van eigen kamer, waar ze zich ‘veilig’ voelen. Dus de bak op een plek zetten waar ik weinig kom, is best lastig.

  • Natascha 3 augustus 2018 12:09

   Hallo Cindy, Dat is zeker wel een goed punt. Ik ben natuurlijk geen arts, maar het ene soort grid is stoffiger dan de ander uiteraard. Stoffig grid is voor katten en hun longen ook niet goed, dus altijd goed om daar eens naar te kijken. Uiteraard zijn mijn tips ter verbetering of als de kat plasproblemen vertoont. Soms lukt het niet om alle tips uit te voeren natuurlijk, mocht je zelf problemen van het stof onder vinden kan je kijken naar ander soort grid of in de kamers waar je veel bent toch de kap erop te houden. Aller belangrijkste is vooral dat er voldoende diep grid in de bak zit + de bak goed schoon wordt gehouden:)

 • Sonia 16 september 2018 18:54

  Hoi,
  Ik ben ten einde raad. Mijn gesteriliseerde poes plast en poept heel vaak naast de bak, al maanden lang, begonnen sinds er een tijdje een andere poes in huis bijkwam tijdelijk.
  Er zijn geen medische problemen. Ik heb een grote kattenbak, uitgeprobeerd met en zonder kap, op meerdere plekken neergezet om uit te proberen. Ik verschoon de bak elke dag(wanneer er wat inzit dan) en heb meerdere soorten grit uitgeprobeerd in dikkere en dunnere lagen. Wanneer ze alleen thuis is negeert ze de bak compleet.
  Ze is overigens nooit ergens voor gestraft.
  In een dichte kamer met een kattenbak zetten helpt ook niet, vaak ligt het er weer naast..

  • Natascha 2 oktober 2018 15:16

   Hoi Sonja,

   Jeetje wat vervelend en zo te lezen heb je er alles aan gedaan wat betreft de kattenbak… grote kans dat het toch komt doordat de andere kat erbij is gekomen al dan niet tijdelijk. In dat geval zou je het beste contact kunnen opnemen met een goede kattengedragsdeskundige: Het Kattengedragsinstituut kan je daar goed bij helpen en 1 dag per week kan je bij hun terecht voor een gratis telefonisch consult. Ik wens je ieder geval heel veel succes!

Voeg je reactie toe

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.