Losloopgebied – Landgoed Clingendael

De dagen worden geleidelijk langer en daardoor wordt het weer mogelijk om na je werk een langere wandeling te gaan maken met je hond. Na die donkere dagen weer eens wat anders dan een blokje om. Clingendael is hiervoor de perfecte plek, het ligt centraal gelegen in Den Haag en is daardoor gemakkelijk aan te rijden. 

Clingendael

Clingendael is een prachtig landgoed dat net iets buiten het centrum van Den Haag ligt. Het landgoed heeft een rijke geschiedenis en heeft het een mooie mengeling van cultuur en natuur.

Het gebied bestaat uit twee gedeelten: het “cultuurgedeelte” en het “natuurlijke gedeelte”. In het cultuurgedeelte bevinden zich o.a. de boerderij met zijn bijgebouwen, de aangelegde tuinen zoals de Japanse Theetuin en Huys Clingendael. Loslopen is daar verboden, maar aangelijnd mag je daar wel komen met je hond. Het natuurlijke gedeelte is zeer bosrijk en daar mag dan wel gewandeld worden met loslopende honden.

Wat maakt dit gebied bijzonder?

Zoals gezegd is Clingendael gemakkelijk aan te rijden en ligt het zeer centraal. Dat maakt het een gewild

gebied  om een wandeling te gaan maken. Doordat Clingendael voor een groot deel bestaat uit bos, is het ideaal om daar bijvoorbeeld met regen te gaan wandelen. Het dichte bladerdek zorgt voor bescherming en heb je nauwelijks last van de regen! Het is dan ook voor ons als hondenuitlaatservice, de plek waar we regelmatig naar toe gaan als het regent.

Overigens ook als het zonnetje schijnt, is het een prachtige plek om te komen. De zon komt dan heel mooi door de bladeren heen, zeker in de namiddag. Als je iets verder het gebied inloopt kom je uit op een open plek met gras waar honden maar al te graag een renspelletje inzetten en jij heerlijk op een bankje vol in de zon kan gaan zitten.

Voor de waterratten onder de honden zijn er volop watertjes en slootjes en voor honden die graag ergens op klimmen zijn er bunkers die niet geheel zijn ingegraven. Trouwens, ook interessant voor jezelf om deze te bekijken. Heb je een hond met veel jachtpassie? Dan is dit gebied vrij veilig, want het is een druk bezocht gebied waardoor wild een andere plek heeft opgezocht en er dus nauwelijks konijnen etc. te vinden zijn; wel zijn er vogels en duiven.

Waar moet je op letten in dit gebied?

Dat er nauwelijks konijnen en ander wild is, betekent dus ook dat het een redelijk druk bezocht gebied is. Niet alleen door wandelaars al dan niet met hun honden, maar ook geliefd bij hondenuitlaatservices vanwege de centrale ligging. In de ochtend lopen er soms wel meer dan 3 tegelijk in het bos. Hoewel je elkaar goed kunt ontwijken, is het dan wel vol. Wil je deze drukte vermijden? Ga dan niet wandelen tussen 11:00-16:00. In de vroege ochtend of in de namiddag, vóór of na je werk is de rust weer teruggekeerd.

Het gebied is opgedeeld in twee gebieden: aangelijnd en losloopgebied, maar dit is niet heel duidelijk aangegeven. De splitsing is het duidelijkst aangegeven door sloten en bruggetjes tussen het “culturele gedeelte” en het “natuurlijke” bosgedeelte. In dat laatste gedeelte mag je je hond los laten lopen en dat is best een groot stuk met watertjes, bos en een open stuk.

In het gehele gebied loopt ook nog een ruiterpad. In de praktijk zie ikzelf nauwelijks ruiters, maar ze komen er waarschijnlijk wel. Ook zijn er hardlopers te vinden en natuurlijk wandelaars zonder hond, dus hou daar rekening mee.

Regels

  • In een deel van het gebied mag je het gehele jaar loslopen en in het andere deel alleen maar aangelijnd. Maar in mijn routebeschrijving leg ik je uit waar je het beste kunt parkeren en zorg ik ervoor dat je meteen in het juiste gebied komt.
  • Zoals in elk gebied geldt er een opruimplicht, wel zo netjes om je daaraan te houden. Neem dus voldoende poepzakjes mee.
  • Wees respectvol naar wandelaars, hardlopers, fietsers, honden en andere gebruikers in het gebied.
  • Heb respect voor flora en fauna.

Parkeren en Route 

Het liefste parkeer ik bij de voetbalvereniging SVC ’08, daar is doordeweeks voldoende parkeergelegenheid en het is een rustige plek om de honden uit de auto te laten. Je kunt voor je navigatie het beste het adres gebruiken van de vereniging zelf: Van Brienenlaan 15, 2244 BP  Wassenaar.  >> Klik hier voor exacte locatie! <<

Vanuit de parkeerplek kan je via het fiets- en wandelpad zo Clingendael in lopen en ben je meteen in het losloopgebied. Park Oosterveen ligt dan aan je linkerhand maar daar geldt een losloop verbod en is ook niet heel bijzonder om doorheen te lopen.

Route vanaf de A12 / Boslaan
Aan einde Boslaan sla rechtsaf, de Benoordenhoutseweg op richting Scheveningen/Wassenaar
Volg de Benoordenhoutseweg richting Wassenaar / Leiden
Neem na 2,1 km de afslag richting Duindigt (rechts aanhouden!) en steek na de stoplichten de weg (N44) over en ga de Waalsdorperlaan op
Ga na 0,6 km linksaf de Van Brienenlaan op
Na 140 m bent u gearriveerd

Route vanaf Leiden / A44 / N44
Rijksstraatweg N44 volg Leidsestraatweg
Vanaf N14 na 0,7 km rechtsaf de Waalsdorperlaan op (borden Duindigt)
Ga na 0,6 km linksaf de Van Brienenlaan op
Na 140 m bent u gearriveerd

Route vanaf N14 / A4
Vanaf N14 / Sijtwendetunnel / Noordelijkerandweg,
Na 1.1 km sla rechtsaf richting Wassenaar / Leiden / N44, over de Zijdeweg
Na 0,5 km sla linksaf richting Den Haag, de Leidsestraatweg op
Ga na 0,7 km rechtsaf de Waalsdorperlaan op (borden Duindigt)
Ga na 0,6 km linksaf de Van Brienenlaan op
Na 140 m bent u gearriveerd

*Bron: http://www.svc08.nl/clubinfo/bezoekadres-en-route

Laat mij weten als je in Clingendael bent gaan wandelen met je hond en wat je ervan vond! Laat het mij weten door onder dit blog te reageren en foto’s vind ik altijd erg leuk om te ontvangen! 

The following two tabs change content below.
Ik ben professioneel pet sitter en de eigenaar van The Animal Nanny. Samen met een mooi team helpen wij sinds 2010 onze klanten met de verzorging van hun dieren aan huis. Onze hulp kan je zien als een verlengstuk, wij werken graag samen met de eigenaar om hun huisdier de beste verzorging te geven en ze zo happy en gezond te houden. Daarnaast schrijf ik graag blog’s voor op de site van The Animal Nanny, waarin ik praktische tips geef of je meeneem voor een kijkje in de keuken.

Laatste berichten van Natascha (toon alles)

Voeg je reactie toe

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.