Last minute tips voor Oud&Nieuw

Over een paar dagen is het zover en gaan we knallend het nieuwe jaar in! Helaas vinden veel van onze huisdieren dit helemaal niet zo leuk. Er zijn wat last minute tip’s die je kan inzetten om Oud&Nieuw wat aangenamer voor je hond of kat te laten verlopen.

Maak het aangenaam in huis

Het eerste en simpelste wat je zelf kan doen is om het zo aangenaam mogelijk te maken voor je hond of kat en deze zo min mogelijk bloot stellen aan het vuurwerk. Laat ze vooral hun eigen veilige plekje opzoeken.

 • zet de radio of tv aan
 • sluit de gordijnen en doe de lichten aan
 • creëer kleine verstop plekjes, maar laat ze zelf kiezen! Zet bijvoorbeeld kledingkasten open waarin ze kunnen verstoppen.
 • geef ze de keus waar ze willen verstoppen, sluit ze niet op!
 • haal ze niet weg uit hun verstop plekje
 • zet water, voer en de kattenbak neer waar je kat zich graag verstopt
 • laat ze bij je liggen als ze dat graag willen, zonder in te gaan op de angst

Veiligheid eerst

 • hou op tijd je kat binnen, ook op nieuwjaarsdag. Ik hou mijn eigen kat ongeveer een week van te voren binnen.
 • hou je hond tijdens oudjaarsdag, nieuwjaarsdag en het liefste een paar dagen van te voren aan de riem tijdens de wandelingen, door een onverwachte harde knal kan deze in paniek raken en wegrennen.
 • laat je hond op oudjaarsdag vroeger uit in de avond, bijvoorbeeld even tijdens het diner. Maak bijvoorbeeld de lange wandeling in de ochtend en de rest van de wandelingen kort.
 • Ga pas weer naar buiten met je hond als alles rustig is na middernacht voor een korte plas.
 • sluit ramen en deuren goed af zodat je huisdier niet kan ontsnappen, vooral katten kunnen gekke fratsen uithalen om weg te komen.
 • check de gegevens van de chip van je hond/kat , bij ontsnappen/weglopen kan deze snel worden opgespoord en kan de vinden je bereiken.

Troosten mag

 • Jouw eigen gedrag is van invloed op hoe je hond of kat reageert tijdens Oud&Nieuw
 • Blijf zelf kalm en ga niet overdreven doen, maar je mag je dier zeker troosten en veiligheid bieden. Je kan veiligheid bieden als ze bij je komen zitten (vooral honden zullen dit doen), laat ze lekker tegen je aan liggen als ze fysiek contact zoeken of je legt lichtjes een hand/arm tegen je hond of kat aan (niet klemmen, maar meer neutraal). Ben er voor je dier als deze dat graag wil. Wil je huisdier geen fysiek contact maar liever in een donker hoekje liggen, is dat ook goed.
 • Kijk goed naar je dier en wat deze wil: contact en veiligheid bij jou of liever een ander plekje opzoeken?

Let op: wordt niet boos of ongeduldig, zo biedt je geen veiligheid en straf/boosheid maakt een dier alleen maar banger!

Afleiding

Afleiding kan zowel voor honden als katten goed helpen als deze angstig is en soms zelfs ontspannend. Even uit die angstige toestand en iets totaal anders doen.  Het zal niet altijd even gemakkelijk zijn met dieren die echt heel erg gestrest zijn en daardoor totaal blokkeren, deze zullen ook niet uit hun verstop plek komen (haal ze er ook niet uit, dit moet uit hun zelf komen).

Afleiding voor katten:

 • met speeltjes spelen, hengeltje om beetje uit hun schulp te laten komen
 • voerbal geven met super lekkere snoepjes
 • voerpuzzels voor katten
 • hersenwerk puzzels die lastig zijn en ze hard moeten nadenken om het voer te krijgen

Afleiding voor honden:

 • kies voor zaken waar ze goed hun hersenen moeten kraken
 • moeilijke voerpuzzels
 • ingewikkelde hersenwerkspelletjes
 


Het Thundershirt

 • Het Thundershirt is een soort strak pakje dat je zowel bij honden als bij katten kan aandoen. Het geeft zachte en constante druk op het lichaam, waardoor het zenuwstelsel kalmeert en daardoor ook het gehele dier (Je kan het vergelijken met het inbakeren van kinderen vroeger werd gedaan).
 • Het speciale pakje voorkomt dat je dit te strak doet en weefsel afknelt.

TTouch

TTouch is ontwikkeld door Linda Wellington-Jones en het is een zachte aanrakingsmethode (geen massage wat zich op de spieren concentreert) om o.a. lichamelijke spanning te verminderen. Net zoals het Thundershirt werkt deze lichte druk op het zenuwstelsel, wat een ontspannend en kalmerend effect heeft (TTouch kan ook stimuleren, ligt aan de soort aanraking,). Maar ook het bewustzijn van het dier vergroot, waardoor deze beter in staat is om te leren en zich te concentreren.

Het geven van TTouches kan dus heel behulpzaam zijn bij vuurwerkangst. Begin een paar dagen van te voren met een sessie per dag, zo wordt het normaal als je dit nog nooit hebt gedaan (sommige moeten er aan wennen).

Je kan op oudjaarsdag meerdere korte sessies houden en bijvoorbeeld een uur dat het meeste vuurwerk begint. Blijf wel de lichaamstaal van je dier lezen, als deze aangeeft dit niet te willen is het ook prima. Blijf goed op je houding letten (zie tip 3), blijf kalm, neutraal en doen alsof het allemaal normaal is.

Het valt een beetje buiten dit blog om te vertellen hoe je precies TTouch toepast, er zijn verschillende boeken geschreven met basis aanrakingen die je gemakkelijk zelf kunt toepassen. Hier kan je meer lezen over de methode.

Laat je informeren door je dierenarts over medicatiegebruik bij angst

 • Heeft je hond of kat erg veel last van de stress die oud en nieuw met zich meebrengt? Dan zou reguliere medicatie uitkomst kunnen bieden, er zijn tegenwoordig een aantal goede opties die angst/angstbeleving bij zowel honden als katten kunnen verminderen. Je dierenarts kan een goed advies geven wat het beste bij jou huisdier en situatie past.
 • Let op: Nog niet zo lang geleden werden de middelen van Vetranquil en Calmivet veel gebruikt bij vuurwerkangst. Uit recente onderzoeken is gebleken dat deze middelen de honden en katten wel lichamelijk verslappen, maar geestelijk juist extra gevoelig maken voor geluid. Het dier is dus juist nog angstiger, maar kan het niet uiten! Dat is dus helemaal niet de bedoeling en het gaat hier om een, weliswaar lichte sedatie en dus niet zonder gevaar. Dierenartsen zijn hiervan op de hoogte en zullen deze middelen niet adviseren bij vuurwerkangst.

Voor volgend jaar

Dit waren allemaal tips die je last minute nog kan inzetten om de angst wat te verminderen, maar eigenlijk wil je liever niet werken met last minute zoethoudertjes, maar juist toewerken naar een oplossing waardoor je hond of kat niet meer bang is! Dat heeft tijd nodig en je moet zeker een paar maanden van te voren beginnen om het “probleem” aan te kunnen pakken.

 • Volg een lezing over vuurwerk angst en hoe je daarmee het beste kan omgaan. Veel dierenartsen, hondenscholen en gedragstherapeuten geven vaak zo’n lezing.
 • Begin vroeg met het trainen met zo’n vuurwerktrainings-CD, deze kun je bij de meeste dierenartsen/hondenscholen verkrijgen en vraag hoe je dit stap voor stap opbouwt.
 • Heb je een zeer angstige hond of kat, zoek dan hulp bij een goede gedragstherapeut of trainer die op de hoogte is van nieuwe leertechnieken op basis van positief trainen.
 • Heb je alles al geprobeerd en blijft het een drama met jou dier en beleef je er zelf (daardoor) ook weinig lol aan? Boek dan op tijd een heerlijke week weg op een vuurwerk vrij vakantiepark. Bedenkt wel of je kat zo’n tijdelijk verhuizing niet zeer stressvol vindt, dan is dan even de afweging waar je het beste aan doet.
 • Wil je zelf niet in zo’n park gaan zitten? Pensions buiten de randstad in een landelijke omgeving bieden vaak ook voldoende rust.

Het is helaas voor veel dieren en enorm stressvolle periode. Ik hoop dat je met deze tip’s, Oud&Nieuw wat dragelijker kan maken voor je lieve huisdieren en je als baasje daardoor ook wat rustiger zit!

Wil je meer leuke en handige tips ontvangen? Meld je aan voor onze updates!

The following two tabs change content below.
Ik ben professioneel pet sitter en de eigenaar van The Animal Nanny. Samen met een mooi team helpen wij sinds 2010 onze klanten met de verzorging van hun dieren aan huis. Onze hulp kan je zien als een verlengstuk, wij werken graag samen met de eigenaar om hun huisdier de beste verzorging te geven en ze zo happy en gezond te houden. Daarnaast schrijf ik graag blog’s voor op de site van The Animal Nanny, waarin ik praktische tips geef of je meeneem voor een kijkje in de keuken.

Laatste berichten van Natascha (toon alles)

Voeg je reactie toe

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.