Hoe kiezen wij een geschikte Animal Nanny?

Als vaste klant (òf als je al eens informatie hebt opgezocht op onze website), weet je vast wel dat wij met een team van Nanny’s werken. Wij zijn één van de weinige Pet Sitters die met personeel werken. Dat heeft vele voordelen, maar daar komt best wel wat bij kijken. In dit blog neem ik je graag mee hoe wij geschikte Nanny’s selecteren en aannemen.

Naar wie zijn wij op zoek?

Voordat we een vacature plaatsen voor een nieuwe collega, bekijken we eerst welke functie deze moet gaan vervullen. Hebben we een specialist nodig, zoals een hondenbegeleider voor onze groepswandelingen? Of een allrounder die zowel honden individueel gaat uitlaten als de huisbezoeken gaat waarnemen om dieren aan huis te verzorgen?In de praktijk hebben we gemerkt dat het voor een Nanny prettig is dat deze zowel katten als honden kan verzorgen; dit zorgt voor de nodige afwisseling op hun werkdag en dus meer plezier in het werk.

We zijn dus op zoek naar die unieke mix van eigenschappen die een goede Animal Nanny maken. Tijdens de eerste selectieprocedure kijken we naar de volgende zaken:

 • de juiste diergerelateerde opleiding, zoals: dierverzorger, dierenarts assistente, HBO-Diermanagement, HBO-Dier- en Veehouderij, HBO-Veterinaire Natuurgeneeskundige (Instituut Silverlinde), want dit zijn opleidingen die een goede basis geven
 • opleiding is niet altijd zaligmakend, omdat praktische ervaring en logisch kunnen nadenken en adequaat kunnen handelen ook belangrijk is. Het is immers een heel praktijkgericht vak!
 • over een groot hart voor dieren en een zachtaardig/geduldig karakter bezitten, want dat is wat we voornamelijk doen: onze gastdieren verwennen. Sommige dieren zijn angstig of hebben trauma’s en een zachtaardige en rustige persoonlijkheid helpt om het vertrouwen te winnen
 • bepaalde vaardigheden zoals niet alleen zelfstandig kunnen werken, maar ook in teamverband. Daarnaast klantgericht zijn en goed kunnen plannen zijn ook punten waar wij opletten.
 • natuurlijk moet de Nanny over een goede basisconditie beschikken en niet terugdeinzen voor slecht weer. Ze gaan nl. op een E-bike naar alle huisbezoeken én de individuele honden-uitlaatadressen toe en maak je op zo’n dag al gauw 50-70 km!

Voorgaand aan het sollicitatie-gesprek

Voordat wij een potentiële sollicitant uitnodigen op gesprek, maken we op basis van de toegestuurde CV’s  een eerste selectie en sturen we deze sollicitanten een uitgebreid vragenformulier toe. Uit ervaring is gebleken dat mensen vaak geen goed beeld hebben van de werkzaamheden (lees: onbekend beroep) en uit hun soms prachtige motivaties en CV’s komt niet altijd duidelijk naar voren waar hun kwaliteiten en ervaringen liggen die wij zoeken in een Animal Nanny.

Daar hebben wij dus wat op verzonnen! In het formulier staat een uitgebreide omschrijving van de werkzaamheden en wat ze kunnen verwachten. En aan de hand van die omschrijvingen stellen wij allerlei vragen om een beter beeld van de kandidaat te krijgen. Vragen zoals:

 • of ze ervaring hebben met het geven van medicatie aan katten
 • hoe ze omgaan met moeilijke honden/katten
 • of ze met enige regelmaat 30 min. fietsen
 • of ze bekend zijn met positieve training van honden op basis van beloning
 • of ze eerder met klanten hebben gewerkt en zo ja waar
 • alvast opvragen over hun beschikbaarheid en flexibiliteit
Al deze vragen geven ons een beter beeld van de sollicitant en aan de hand van dit formulier nodigen we een aantal sollicitanten uit en gaan we tijdens het persoonlijke gesprek dieper in op de vragen.

Het sollicitatiegesprek

Nadat we een aantal kandidaten aan de hand van hun ingevulde formulier hebben uitgezocht, nodigen we hen uit voor een persoonlijk gesprek.

Dit gesprek dient als eerste kennismaking en geeft ons een beter beeld en ook de sollicitant wordt beter geïnformeerd in de functie en de werkzaamheden bij The Animal Nannny. Tegelijkertijd heeft de sollicitant zonder uitzondering ook nog zijn/haar vragen.

Tijdens het gesprek ben ik altijd benieuwd naar wie ik tegenover mij heb zitten en doorlopen we zijn/haar CV/motivatie/studie, maar ik ben voornamelijk ook benieuwd naar zijn/haar persoonlijkheid en liefde voor dieren. We pakken het formulier erbij en gaan daar dieper op in. Na zo’n gesprek hebben we beiden een beter beeld van elkaar.

Meeloopdag

Na de persoonlijke gesprekken hebben we op zich al een goed beeld van de sollicitanten, maar ik merk dat mensen vaak wat nerveus zijn tijdens het gesprek. Dat geeft soms een vertekend beeld en omdat je tijdens zo’n gesprek niet goed kan inschatten hoe iemand met dieren omgaat, hebben we altijd een meeloopdag met de kandidaten die na het gesprek ons het meest geschikt lijken.

Tijdens de meeloopdag zien we vaak pas echt de potentie van de sollicitant; ze bloeien vaak op en zijn niet meer nerveus zodra ze met dieren aan het werk zijn. Dat geeft ons eigenlijk het beste beeld van iemand.

Na de meeloopdagen maken we een keuze wie we uiteindelijk gaan aannemen voor de functie!

Inwerken: het vak leer je het beste in de praktijk

De inwerkperiode verschilt een beetje per Nanny en functie. Hoe snel pakt iemand de werkzaamheden en instructies goed op?

Uit ervaring weten we dat 2 meeloopdagen met de hoofd-Nanny voldoende zijn om te leren hoe wij precies werken. Daarnaast ga ik (Natascha) nog een paar uur met ze op kantoor zitten om alle systemen en protocollen uit te leggen.

Meestal is de nieuwe Nanny dan helemaal klaargestoomd om zelfstandig aan de slag te gaan, want het vak leer je het beste in de praktijk en wij zijn ervan overtuigd door iemand gepaste/voldoende verantwoordelijkheid te geven, dit het beste in Nanny’s naar boven haalt!

Voor de functie “hondenbegeleider groepswandelingen”, “hoofd-Nanny dier-oppas”, gelden uitgebreidere inwerkperiodes omdat deze functies meer inzicht en ervaring van de Nanny vragen. Deze Nanny’s lopen bij ons twee weken stage om intern te worden opgeleid en volgen nadien eventueel extra bijscholing als wij dat nodig vinden.

Proefperiode

Na het inwerken volgt altijd een proefperiode van een maand om te kijken hoe de samenwerking bevalt. Ligt hij/zij lekker in het team? Zijn onze klanten tevreden? En het allerbelangrijkste: worden onze gastdieren blij van de nieuwe Nanny!

Payrollen en onze partner daarin

Lang hebben we gezocht naar de ideale contractvorm, want het flexibele karakter (geen dag/week is hetzelfde en afhankelijk van het aantal reserveringen) geeft geen garantie op het aantal uur dat een Nanny werkt.

Dit fenomeen is lastig om in tradionele contracten vorm te geven en als klein bedrijf zijn wij vrij kwetsbaar als wij zelf personeel aannemen met alle regelgeving en risico’s die daarmee gepaard gaan.

Payrol is een fantastische oplossing en onze partner daarin is PayNed, een bedrijf dat geheel gespecialiseerd is in het payrollen van personeel. Kort uitgelegd betekent dit dat PayNed en niet The Animal Nanny (juridisch gezien) werkgever is van onze Nanny’s en alles super goed voor hun regelt.

Payrol is wel stuk duurder dan personeel zelf onder contract nemen, maar alle personeelszaken worden door een vast contactpersoon binnen Payned beheerd en ook alle Nanny’s hebben een eigen contactpersoon. Hierdoor kunnen wij ons geheel focussen op ons vak, onze klanten en de dieren. Ook lopen we veel minder risico en kunnen we personeel flexibel inzetten.

Niet minder belangrijk is dat het ook voor de Nanny’s zelf het ook zeer goed geregeld is bij Payned. Zij hebben namelijk geen uitzendkracht-status (dit is vaak wel het geval met Payrolling), bouwen pensioen op en bij ziekte worden ze 100% uitbetaald. Ze kunnen met al hun vragen terecht bij hun contactpersoon dat gespecialiseerd is in personeelszaken en zijn op de hoogte van de laatste regelgeving.

VOG

Al onze Nanny’s dienen een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) in te leveren. De Nanny wordt dan gescreend op omgang met dieren en vertrouwelijke zaken zoals sleutelbeheer. Uiteraard dient deze negatief te zijn oftewel de Nanny mag geen crimineel verleden of anderszins hebben.

Bijscholing

Via Payned wordt jaarlijks een reservepotje per Nanny opgebouwd voor bijscholing. Zo kunnen onze Nanny’s hun kennis vergroten en blijven ze up-to-date, ook dat vinden wij erg belangrijk.

Maak kennis met ons team!

Al onze Nanny’s hebben een eigen profiel op onze pagina, zo kan jij als klant precies zien wie op jouw hond of kat komt passen. Graag stellen ze zich aan je voor: klik hier om naar onze team pagina te gaan.

 
Het vinden van een geschikte Animal Nanny is niet gemakkelijk en het is een heel proces voordat iemand bij ons wordt aangenomen. Dat proces is wel heel erg belangrijk, want we geven niet zomaar de zorgen over onze gastdieren uit handen!
 

Er komt dus heel wat bij kijken om een goed team samen te stellen en te begeleiden. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat alles voor de Nanny’s goed is geregeld en iedereen plezier in zijn werk heeft, want dat straalt ook af op onze klanten en hun huisdieren:)

The following two tabs change content below.
Ik ben professioneel pet sitter en de eigenaar van The Animal Nanny. Samen met een mooi team helpen wij sinds 2010 onze klanten met de verzorging van hun dieren aan huis. Onze hulp kan je zien als een verlengstuk, wij werken graag samen met de eigenaar om hun huisdier de beste verzorging te geven en ze zo happy en gezond te houden. Daarnaast schrijf ik graag blog’s voor op de site van The Animal Nanny, waarin ik praktische tips geef of je meeneem voor een kijkje in de keuken.

Laatste berichten van Natascha (toon alles)

Voeg je reactie toe

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.