Is jouw hond geschikt voor een groepswandeling?

Groepswandelingen kunnen ontzettend leuk en nuttig zijn voor honden, want ze kunnen dan lekker ravotten, zwemmen en rennen, samen met andere honden. Maar dit is niet voor alle honden geschikt! De keus om je hond mee te geven met een groepswandeling is erg afhankelijk van het karakter en ervaring van je hond.

Een fitte en gezonde hond

Het is belangrijk dat je hond gezond en fit is, want de wandelingen duren zeker een uur en daarin wordt veel gerend en gespeeld. Groepswandelingen zijn niet enkel en alleen voor jonge honden, maar de wat oudere hond moet dit wel aankunnen om het leuk te vinden. Oudere honden kunnen dan ook zeker mee, mits ze geen pijn hebben in hun gewrichten of last van de wat drukkere honden. Honden die ziek zijn en rust nodig hebben of een besmettelijke ziekte hebben, zoals kennelhoest, kunnen natuurlijk (tijdelijk) niet mee.

Plezier beleven aan contact met andere honden

Tijdens een groepswandeling lopen honden, zoals het woord al zegt in een groep bij elkaar. De honden kunnen met elkaar rennen, spelen en ervaringen opdoen. Natuurlijk zitten in een groep allerlei verschillende soorten honden waarmee ze intensief contact hebben; dit contact is intenser dan wanneer jezelf in een park loopt en je hond af en toe een voorbijganger begroet of samen even een sprintje trekt.

Er heerst een bepaalde groepsdynamiek door de verschillende karakters in de groep. Dat kan heel leerzaam zijn en daardoor stelt het je hond in staat om een betere band op te bouwen met de andere honden in de groep. Dit intensievere contact is echter niet voor alle honden geschikt. Je hond moet goed om kunnen gaan met verschillende soorten rassen, karakters, leeftijden en geslachten, zowel gecastreerd als ongecastreerd en natuurlijk kunnen omgaan met verschillende grenzen die iedere hond aangeeft.

Vele denken dat het heel natuurlijk is dat een hond daar allemaal maar mee kan omgaan, maar een hond is geen typisch roedeldier zoals wij dat van wolven kennen (lees hier meer info waarom niet). Het zijn wel sociale dieren die veel sociale vaardigheden in kunnen zetten om goed met andere honden om te gaan, maar het is niet zo vanzelfsprekend dat elke hond dat even goed kan!

Honden die niet van jongs af aan met een groep mee gaan moeten over het algemeen langer wennen dan pups die vanaf 12 weken al mee gaan. Honden die met een groep mee gaan moeten dus goed gesocialiseerd zijn, zelfverzekerd en niet te gevoelig van aard zijn. De groepswandeling is geen plek voor honden met socialisatie problemen.

Lekker loslopen?

De honden lopen tijdens de wandeling veelal los, zodat ze lekker kunnen rennen en spelen met elkaar. Dit is hartstikke fijn voor honden en geeft ze de nodige vrijheid, echt even hond zijn! Maar die vrijheid komt wel met regels en het is ontzettend belangrijk dat je hond goed luistert, het “hier komen” moet er goed inzitten. Dat is het allerbelangrijkste om de wandelingen veilig te kunnen laten verlopen; dat de honden naar ons toe komen als wij dat vragen.

Wij begeleiden de honden daar natuurlijk in. Als ze voor het eerst mee gaan, blijven ze nog even aan de lijn. We gaan meteen aan de slag met het oefenen van “hier komen”, want het moet een feestje om bij ons te zijn en naar ons toe te komen als we daarom vragen. Ze worden daarom uitgebreid beloond met iets heel lekkers zoals snoepjes en hondenworst. De meeste honden leren heel snel dat het altijd iets fijns oplevert en is de oefening snel aangeleerd.

Een hond die goed luistert is dus een hele belangrijke voorwaarde om mee te kunnen met een groepswandeling! Lees hier hoe je ook zelf aan de slag kunt gaan met het “hier komen” en dat stap voor stap op een positieve manier aanleert .

Zelfverdediging binnen een acceptabele grens

Een hond heeft heel veel manieren om te communiceren, en dit kan heel subtiel zijn (zodanig dat wij mensen het nauwelijks zien) tot zeer duidelijke signalen. De lichaamstaal van honden is zeer uitgebreid en bestaat uit allerlei nuances en verschillen.

Een belangrijk onderdeel van het communicatie-arsenaal is wat wij mensen al gauw agressie noemen. Dat klinkt heftig, maar er zijn opbouwende fases in het gedrag dat ze laten zie. Dit om duidelijk te maken hoe ze zich voelen en om zichzelf te verdedigen. Van een beetje lip optrekken, blaffen, grommen, tanden laten zien, snauwen, snappen tot daadwerkelijk de tanden ergens inzetten. Een snauw tegen een andere hond die te lomp aan komt rennen en vol tegen je aan loopt!? Sommige honden maakt het niets uit, maar vele zullen zo’n actie niet prettig vinden en daarvan wat zeggen, en dat mag.

Je hond maakt zo iets duidelijk over zijn grenzen tegenover die ander. Echter moet het gedrag van je hond wèl binnen grenzen liggen die acceptabel zijn en geen gevaar vormt voor de andere honden en/of mensen. Uiteraard zijn honden geen robots, maar blijven dieren die toch onverwacht kunnen reageren. Het kan dan ook altijd voorkomen dat de vlam toch in de pan schiet en twee honden elkaar – om wat voor reden dan ook – elkaar echt niet mogen. Dat hoeft niet meteen te betekenen dat je hond uit de groep wordt gehaald, maar naargelang de situatie wordt door ons bekeken of na zo’n incident je hond in een andere groep misschien beter gedijd.

De reden voor gevechten kunnen enorm uiteenlopen. Echter heeft de groepsdynamiek, drukte en stress in een groep wel veel invloed. Hoe drukker en groter een groep, hoe groter de kans dat het uit de hand loopt omdat de honden spanning opbouwen, overprikkeld raken en een korter lontje krijgen.

De groepswandelingen moeten veilig zijn voor zowel mens als dier. Honden met een bijt-verleden of agressieproblemen (wat uiteenlopende oorzaken kan hebben) kunnen niet mee en je kunt daarbij beter hulp zoeken om je hond te helpen. Agressie komt heel vaak voort uit angst. Lees hier meer over agressie bij honden.

Gek op konijnen?

Het is helemaal niet erg als je hond af en toe achter een vogel aan gaat, want dat doen veel honden. Voorwaarde is dan wel dat je hond snel terugkomt, niet uit het zicht verdwijnt en het dier geen kwaad doet. Honden met meer jachtpassie die er wel echt achteraan gaan, dus spoorzoeken en weglopen, zal het lang duren voordat ze terug komen. Deze zijn helaas niet geschikt om in een groep te wandelen. Wees niet getreurd, dit hoeft niet voor altijd een probleem te zijn, want door samen met je hond te gaan trainen kun je dit gedrag in goede banen lijden.

Autorijden

Je hond moet autorijden geen probleem vinden en daar niet wagenziek van worden. Sommige honden worden heel erg wagenziek waardoor ze gaan overgeven en veel kwijlen. Andere zijn maar een beetje misselijk. Sommige honden zijn niet wagenziek in een personenauto, maar weer wel in een busje; dat is dan iets wat we zullen gaan ervaren tijdens de proefwandelingen. Soms gaat wagenziekte na een tijdje over, maar soms ook niet en honden die erg misselijk blijven doe je er geen plezier mee.

Helaas vinden de honden die tijdens de rit ziek worden, de wandeling zelf vaak wel leuk maar zullen ze tijdens het ophalen niet enthousiast reageren omdat ze weten dat ze misselijk worden in de bus. Soms kunnen deze honden voorin zitten (mits ze rustig zijn) en soms zijn ze dan niet meer misselijk. Kan dat niet of blijft je hond misselijk? Dan is een groepswandeling waarbij je hond word opgehaald/teruggebracht dus echt niet geschikt voor jouw hond.

Angsthaas?

Is jouw hond snel bang en gevoelig? Bang voor onverwachte situaties, gevoelig voor harde geluiden, bang voor andere honden, mensen, kinderen etc.? Dan zal een groepswandeling veel stress opleveren en is de kans groot dat je hond zich daardoor niet prettig voelt. Sommige honden zijn gevoeliger dan andere, dat kan allerlei oorzaken hebben. Door die gevoeligheid kan je hond sneller angstig zijn of overprikkeld raken. Om vervolgens met zo’n moeilijke situatie om te gaan kan je hond uit aantal strategieën kiezen, zoals vluchten of vechten (in allerlei gradaties) en dat kan tijdens een groepswandeling voor gevaarlijke situaties zorgen.

Tijdens een groepswandeling gebeurt er van alles, ook zaken die wij niet kunnen controleren en je hond moet daar goed mee kunnen omgaan en bekend mee zijn. Dat je hond soms even bang is of schrikt, is heel normaal. Maar zeer gevoelige en angstige honden doe je geen plezier met een groepswandeling.

Loopse dames

Heb je een teefje en kies je ervoor om haar niet te steriliseren of haar eerste loopsheid te laten opkomen hoeft het natuurlijk niet te betekenen dat ze niet geschikt is voor een groepswandeling. Maar tijdens haar loopsheid kan ze helaas niet mee met de wandelingen. Het risico is te groot dat er een dekking kan plaatsvinden en ik denk niet dat je zit te wachten op pups van een wildvreemde hond? Ook zorgt het voor veel onrust in een groep, want de heren zullen het zeer interessant vinden en sommige zullen uitzinnig zijn en nergens meer naar luisteren.

Je zult je teefje er ook geen plezier mee doen, want de reutjes in de groep kunnen haar lastig vallen en ook reuen van buiten de groep zullen zich aangetrokken voelen door haar geur en niet meer willen weggaan.

Klein maar fijn

Behoort jouw hond toe aan een zogenaamd miniras en kleiner dan een gemiddelde Boemer/mopshond? De groepswandelingen vinden wij niet veilig voor kleine/tere honden, zoals Chihuahua’s of andere zeer klein uitgevallen hondjes. De kans dat je kleintje onder gelopen wordt door een grotere hond is groot, en de impact daarvan is totaal anders dan bij een middelgrote hond. Een lompe poot op de rug kan al voor ernstige problemen zorgen. Vandaar dat wij het niet veilig vinden en deze minirassen niet meenemen.

Groepswandelingen zijn dus niet geschikt voor alle honden

Zoals je leest zijn dit best veel voorwaarden waaraan een hond “moet” kunnen voldoen om mee te gaan met een groepswandeling en daarvan ook daadwerkelijk kan genieten en wij de wandelingen zo veilig mogelijk kunnen begeleiden.

Graag wil ik je meegeven dat honden zich nu eenmaal niet anders kunnen gedragen dan als een hond. Het lastige is dat onze huishonden in een voor hen steeds lastigere samenleving wonen. Je staat er wellicht niet bij stil, maar wij baasjes vragen nogal wat van onze honden wat niet in hun “standaardpakket” mee komt.

Het bijzondere is dat honden wel heel goed aangepast zijn om met ons mensen samen te leven: ze kunnen onze lichaamstaal zeer goed lezen, zijn toch wel intelligent en kunnen daardoor goed leren! Dat werkt in ons beider voordeel, want jij als baasje kan namelijk samenwerken met je hond en hem daardoor allerlei vaardigheden leren om om te kunnen gaan met onze ingewikkelde samenleving.

Deze vaardigheden komen niet in een kant en klaar pakketje. Als baasje zou je dat je hond moeten aanleren en dat vraagt wel tijd, geduld en training. En dat kun je niet alleen maar oefenen in een éénmalige puppy-cursus, maar vraagt om een dagelijkse opvoeding, maar dan wel op een prettige positieve manier, zònder dwang en/of straf. Wij geven speciale trainingen voor stadshonden en hun baasjes om deze vaardigheden aan te leren, zowel privé als in kleine groepjes. Kijk hier voor meer informatie.

Help mijn hond is niet geschikt, wat nu?

Geen nood! Als je hond niet blij wordt van groepswandelingen kan deze beter individueel uitgelaten worden. Dat zijn wandelingen waarbij wij één op één met je hond gaan wandelen. Tijdens de individuele wandelingen hebben we alle aandacht voor jouw hond en kunnen we de wandeling aanpassen aan de behoefte van je hond! Lees hier meer over onze individuele wandelingen.

Lees in dit blog over de voordelen van individueel wandelen!

Ik denk dat mijn hond geschikt is voor een groepswandeling!

Met dit artikel wil ik je niet afschrikken om je hond mee te laten gaan met een groepswandeling, maar enkel om je maar bewust te maken, zodat je een juiste keuze kunt maken voor jouw hond. Heb je het idee dat jouw hond het juiste karakter en vaardigheden bezit om te genieten van een groepswandeling? Of ben je er niet helemaal zeker van of je moet kiezen voor een groepswandeling of een individuele wandeling? Dan kom ik graag langs voor een kennismaking, dan kunnen we samen bespreken welke service het beste voor jouw hond is.

Lees hier meer over onze groepswandelingen!

The following two tabs change content below.
Ik ben professioneel pet sitter en de eigenaar van The Animal Nanny. Samen met een mooi team helpen wij sinds 2010 onze klanten met de verzorging van hun dieren aan huis. Onze hulp kan je zien als een verlengstuk, wij werken graag samen met de eigenaar om hun huisdier de beste verzorging te geven en ze zo happy en gezond te houden. Daarnaast schrijf ik graag blog’s voor op de site van The Animal Nanny, waarin ik praktische tips geef of je meeneem voor een kijkje in de keuken.

Laatste berichten van Natascha (toon alles)

2 Reacties
Voeg je reactie toe

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.