10 redenen om je hond individueel uit te laten

Er zijn veel redenen waarom jouw hond beter individueel uitgelaten kan worden. Wellicht had je een romantische beeld van jouw hond samen spelen in een roedel? Bedenk dan dat het niet heel vanzelfsprekend is dat je hond dit leuk vindt, er zijn namelijk best veel redenen waarom jouw hond beter individueel uitgelaten kan worden.

#1 Je hond heeft meer ruimte nodig

Eén van de meest voorkomende redenen waarom een hond beter individueel uitgelaten kan worden is als je hond meer ruimte nodig heeft. Dat is een breed begrip, maar met meer ruimte bedoel ik dat jouw hond het bijvoorbeeld erg spannend vindt om om te gaan met andere honden.

Daarin zitten vele gradaties, maar het is belangrijk om dit gedrag van je hond te respecteren. Het is niet vanzelfsprekend dat jouw hond elke hond even leuk vindt. En dan “dwingen” om contact te maken kan een averechts effect veroorzaken, waardoor je hond alleen maar banger wordt en de situatie verslechterd.

Heeft jouw hond meer ruimte nodig? Dan zijn groepswandelingen gewoon niet zo geschikt. Deze zijn wel geschikt voor zeer sociale honden die plezier beleven aan contact met verschillende soortgenoten. Tijdens een individuele wandeling kunnen wij veel beter bepalen met welke honden we contact maken of juist helemaal niet; zo kunnen we rekening houden met de behoeften van jouw hond.

Heb je een serieus probleem tijdens het uitlaten van je hond? Ga niet zelf maar wat doen, want dit kan schadelijk zijn of het gedrag verergeren. Onze hondentrainer Cathrine kan je hierbij helpen, Lees hier meer over onze trainingen.

#2 Een zieke hond heeft rust nodig

Een hond die ziek is kan (tijdelijk) niet mee met een groepswandeling omdat deze dan te intensief is. Als je hond dan ook nog eens de groepswandelingen bijzonder leuk vindt, zal deze geen grenzen hebben en veel te druk zijn. Tijdens ziekte en herstel nadien heeft het lichaam van je hond (net zoals mensen eigenlijk) veel rust nodig. Tijdens een individuele wandeling kan daar rekening mee gehouden worden. Je hond blijft aan de lijn zodat deze niet te druk kan gaan doen, we kunnen het tempo en lengte van de wandeling goed aanpassen en je hond hoeft niet vervoerd te worden in een bus. Zo kan je hond goed herstellen van zijn ziekte en wellicht weer snel mee met de groepswandelingen:)

#3 Je hond wordt ouder

Je moet er niet aan denken, maar helaas komt er een punt dat je hond zichtbaar ouder begint te worden. Hij krijgt het snel te warm, krijgt moeite met wandelen, wordt trager of heeft na de wandeling zichtbaar moeite met lopen/opstaan.

Wat ik voornamelijk belangrijk vind is om goed te blijven kijken of deze wat oudere hond nog even graag meegaat met het ophalen en hoe deze na de wandeling hersteld. Wordt zijn enthousiasme minder? Erg stijf de dag na de groepswandeling? Dan wordt het tijd om over te stappen naar een individuele wandeling.

#4 Pups mogen nog niet te lang wandelen

Wellicht ben je op de hoogte dat wij pup’s wel begeleiden tijdens de groepswandelingen? Dat is fijn want je pup leert al heel vroeg alles van de groepswandelingen en omgang met andere honden in een groep; daar komt veel bij kijken en je pup moet daar veel vaardigheden voor aanleren.

Groepswandelingen zijn echter best intensief voor pups. We beginnen maar met maximaal 1x per week wandelen en bouwen dat langzaam op. Ook mag je pup niet de hele groepswandeling mee lopen; je pup zit in een speciale hondenbuggy en mag maar een korte tijd eruit (afhankelijk van de leeftijd).

We hebben beperkt plek tijdens de groepswandelingen, want we begeleiden maar 1 pup tegelijk en de meeste puppy eigenaren hebben meer hulp nodig bij het uitlaten door-de-weeks.

Daarom zijn individuele wandelingen zeer geschikt voor pup’s vanaf 8 weken oud en de wandelingen zijn vanaf 30 min. of langer. Jonge pups mogen nog niet lang wandelen, maar kunnen we toch even naar buiten voor een plas en verder lekker spelen thuis. Dan zijn ze wel moe en kunnen ze weer even alleen thuis blijven omdat ze gaan slapen.

#5 Voorzichtig met reuzenras pups

Ik adviseer eigenaren met pup’s van zogenaamde reuzenrassen zoals: Deense Doggen, Iersche Wolfshonden, New Foundlanders, Turkse Herders etc. om deze pups pas mee te laten lopen met een groep als ze 1,5 tot 2 jaar oud zijn; dan pas zijn deze honden helemaal volgroeid. Deze “extremere hondenrassen” zijn zeer gevoelig voor gewrichtsproblemen en het is beter om langere wandelingen van een uur uit te stellen totdat ze volledig volgroeid zijn. Individuele wandelingen verlopen rustiger en de duur kun je goed afstellen op de leeftijd van de pup.

#6 Loopsheid

Het komt eigenlijk nooit handig uit, een loopse dame. Als je teefje in een groep wandelt en loops wordt, dan betekend dat ze een maand of soms langer niet mee kan wandelen. Het risico is te groot en ook vervelend voor je hond;  reuen in de groep worden erg onrustig (ook gecastreerde reuen vinden het heel interessant) en andere reuen van buiten de groep zullen achter haar aan komen.

Kortom een groepswandeling is een no go en als het je niet lukt om haar zelf uit te laten is een individuele wandeling een uitkomst. Tijdens een individuele wandeling blijft je teefje aan de lijn en zullen we losloopgebieden vermijden.

#7 Jouw hond heeft speciale behoeften en meer aandacht nodig

Het kan zijn dat jouw hond speciale behoeften heeft of gewoon meer aandacht nodig heeft. Tijdens groepswandelingen waarbij alle honden loslopen is dat domweg niet altijd mogelijk of wenselijk; we moeten onze aandacht goed kunnen verdelen over alle honden om de groepswandeling veilig te laten verlopen.

Tijdens individuele wandelingen hebben wij één op één contact met jouw hond waardoor alle aandacht voor hem/haar is en wij zo heel goed rekening kunnen houden met de individuele behoeften van jouw hond.

 

#8 Je hond wordt misselijk tijdens een autoritje

Honden die wagenziek worden tijdens het autorijden komt vaker voor dan je denkt! Je hond gaat dan vaak kwijlen, krijgt bezwete pootjes of moet zelfs overgeven. Een ritje in de auto is dan geen pretje.

Uit ervaring weet ik dat honden die worden opgehaald in de uitlaatbus wat meer last kunnen hebben van wagenziekte; deze schudt meer dan een personenwagen en ze kunnen vaak niet goed naar buiten kijken.

De misselijkheid komt in verschillende gradaties voor en sommige jongen honden groeien er overheen of raken er aan gewend en verdwijnt de misselijkheid. Maar wordt jouw hond misselijk van autorijden, dan doe je hem geen plezier met een groepswandeling, hoe leuk je hond de wandeling zelf ook vindt. Het ophalen- en afzetten is dan ook geen pretje. Gemiddeld zit je hond een uur in de bus!

#9 Je hebt een flexibel schema

Tegenwoordig werken steeds meer mensen thuis of met een flexibel schema. Fijn, maar kan ook lastig zijn met het uitlaten van je hond.

Om groepswandelingen veilig en zo rustig mogelijk te laten verlopen, streven wij naar  stabiele groepen en moet je hond minimaal 1 vaste dag per week mee. Hierdoor hebben we vaste groepjes, de honden kennen elkaar goed en zijn goed op elkaar ingespeeld.

We nemen dus niet af en toe een hond mee in de groep, want daar krijg je enkel maar onrust van. Dat is dan wel lastig als je maar af en toe hulp nodig hebt. Daarom zijn juist individuele wandelingen ideaal en kun je zelf het tijdstip bepalen.

#10 Je hebt hulp nodig in het weekend of buiten werktijden?

In tegenstelling tot groepswandelingen waarbij je hond op vaste tijdstippen en alleen door-de-weeks wordt uitgelaten, zijn individuele wandelingen heel flexibel in te plannen. Ga je een dagje weg en moet tussendoor je hond uitgelaten worden? Geen probleem in het weekend, noch in de vroege ochtend of in de avonduren: ook dan kan je hond worden uitgelaten!

Zoals je ziet zijn er vele redenen waarom een individuele wandeling beter bij jou en je hond zouden passen. Groepswandelingen vragen nogal wat (sociale) vaardigheden van je hond; er komt veel bij kijken en niet alle honden worden er gelukkig van.

Dat alles is helemaal niet erg en hoeft ook niet te betekenen dat je hond probleemgedrag vertoont of “slecht” is opgevoed. Kijk goed en eerlijk naar de behoeften van je hond en vraag je af: waar wordt mijn hond wel gelukkig van?

Wil jij je hond ook liever individueel uitlaten?

Heb je na het lezen ook het idee dat één op één wandelen prettiger is voor jouw hond? Of dat een flexibele wandeling beter bij jouw werkschema past? Ik kom graag langs voor een gratis en vrijblijvende kennismaking, dan kunnen we samen kijken of een individuele wandeling ook echt iets voor jou en je hond is en wat de mogelijkheden zijn.

 

The following two tabs change content below.
Ik ben professioneel pet sitter en de eigenaar van The Animal Nanny. Samen met een mooi team helpen wij sinds 2010 onze klanten met de verzorging van hun dieren aan huis. Onze hulp kan je zien als een verlengstuk, wij werken graag samen met de eigenaar om hun huisdier de beste verzorging te geven en ze zo happy en gezond te houden. Daarnaast schrijf ik graag blog’s voor op de site van The Animal Nanny, waarin ik praktische tips geef of je meeneem voor een kijkje in de keuken.

Laatste berichten van Natascha (toon alles)

1 Reactie
  • Passion DTP 11 oktober 2017 13:32

    Wat een leuke blog! Dank voor alle tips.

    Groetjes,
    Claire

Voeg je reactie toe

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.