Onze hondenuitlaatservice en warmte

In de zomer hebben we regelmatig te maken met temperaturen boven 25 graden, dus dat vraagt om aanpassingen van de wandelingen en het vervoer van de honden. Ik vertel je graag hoe wij als uitlaatservice omgaan met de warmte.

Het grote verschil tussen groepswandelingen en individuele wandelingen is dat bij groepswandelingen de honden in een roedel wandelen. Groepswandelingen zijn langer, honden rennen en spelen veel met elkaar en worden vervoerd in een bus. Dit vraagt een uitgebreidere aanpak bij warmte dan individuele wandelingen.

Bij individuele wandelingen worden honden één op één uitgelaten, de wandelingen zijn vaak korter en de hond houdt zich rustiger. Warmte tijdens de wandeling speelt daardoor een kleinere rol, maar uiteraard dienen wij daar wel rekening mee te houden. Per service leg ik je graag uit hoe wij met de warmte omgaan.

Groepswandelingen en de warmte

Zoals ik al zei moeten wij tijdens de groepswandelingen meer rekening houden met de warmte, want de honden zijn tijdens deze wandelingen drukker, langer onderweg en moeten worden vervoerd.

We houden als volgt rekening met de warmte tijdens de groepswandelingen:

– Speciale automatische ventilatie op het dak. Één ventilator zuigt warme lucht af en de andere voegt verse lucht toe, waarbij circulatie ontstaat en kunnen wij zelfs de luchtstroom omdraaien! Ook als wij stil staan of parkeren staat de ventilatie aan omdat we 2 accu’s hebben; dus als wij aan het wandelen zijn en de bus staat geparkeerd, staat de ventilatie gewoon aan!Ventilatie is niet hetzelfde als airco waarbij de toegevoegde lucht wordt gekoeld. Wij gebruiken dus geen airco om de laadruimte van de bus te koelen. Dit vinden wij ook niet wenselijk, de honden koelen dan teveel af en als ze eruit komen komen ze in een bad van warme lucht.

– Wij hebben altijd een volle jerrycan water (20 liter) mee en onze speciale hondendouche (20 liter). Zo hebben we altijd voldoende water en laten we de honden na de wandeling drinken als ze dat willen.

– Wordt het erg warm, dan leggen we in de benches natte handdoekjes neer die we met de hondendouche kunnen blijven natspuiten. Dit doen we meestal voor en na de wandelingen, en de honden kunnen daar dan lekker op gaan liggen: buik en pootjes koelen af en daardoor hun gehele lichaam. We hebben speciale koelmatjes overwogen, maar deze worden vrij snel warm en kun je niet snel opnieuw gebruiken. Natte handdoekjes wel en werken ook prima verkoelend!

– We proberen om warme dagen altijd de bus in de schaduw te parkeren, zo is de bus lekker koel als de hondjes er weer in moeten.

– Net zoals wij mensen rustiger aan doen als het warm is, willen de meeste honden ook graag wat meer chillen op zulke dagen. Wij passen de groepswandeling hier ook op aan, geen actieve wandeling maar relaxt. Samen met de hondjes in de schaduw zitten of aan een watertje, de honden zullen zich aanpassen en niet zo druk doen.

– Het is verstandiger om honden met een platte snuit (Franse Bulldog, Engelse Bulldog, Mopshond etc.) tijdens warme dagen (25 graden en meer) niet mee te laten lopen in de groep en deze individueel uit te laten. Deze honden krijgen door hun platte gezicht te weinig zuurstof binnen, ze kunnen gewoonweg minder goed ademen en dat is wel zo fijn als het zo warm is. Een individuele wandeling van 30 min. biedt dan uitkomst en is op een warme dag voldoende; andere dagen mogen ze weer mee in de groep.

– De keuze voor een uitloopgebied waar we gaan wandelen is tijdens de warmte best wel belangrijk. We kiezen dan het liefst voor een gebied met veel bomen (schaduw) waardoor het hele gebied een stuk koeler is, zoals bijvoorbeeld Clingendeal (zie link). En vaak zijn er in zulke gebieden ook fijne watertjes waarin de honden kunnen pootje baden om af te koelen.

Individuele wandelingen en de warmte

Tijdens individuele wandelingen speelt de warmte een minder grote rol. Maar we houden zeker rekening met de warmte:

  • Individuele wandelingen vinden vaak plaats in de stad, we starten vanuit het huis waar de hond woont en lopen vanuit daar naar een park. Op warme dagen lopen we zo min mogelijk in de zon en vermijden we asfaltwegen.
  • Zeker met oudere honden/pups worden de wandelingen wat ingekort en de rest van de tijd kan er in huis worden gespeeld/geknuffeld of gaan we even in een schaduwrijk parkje zitten. In ieder geval rustiger aan doen.
  • Na de wandeling kijken we of er voldoende water staat en of het ververst moet worden.
  • Oudere honden en honden met een platte snuit kunnen beter uit de groep op warme dagen en een individuele wandeling aanvragen.

Wat kan ik zelf samen met mijn hond doen op warme dagen?

Tijdens warme dagen moet je ook zelf je eigen schema aanpassen, hier vindt je daar leuke tips voor!

We weten natuurlijk niet hoe het klimaat gaat veranderen op langere termijn, tot nu toe hebben (nog) niet te maken gehad met extreme warmte zoals dagen van 40 graden. Mocht dat wel in de toekomst gebeuren (je weet het niet) dan zullen we met zulke extremen de groepswandelingen niet door laten gaan, dat is dan niet meer verantwoord. Laten we echter maar hopen dat het niet zover komt!

We proberen er dus alles aan te doen om de wandelingen op warme dagen aan te passen en veilig te laten verlopen en hoop ik je zo, ook als bezorgd baasje, wat meer inzicht te hebben geven hoe wij met warmte omgaan.

The following two tabs change content below.
Ik ben professioneel pet sitter en de eigenaar van The Animal Nanny. Samen met een mooi team helpen wij sinds 2010 onze klanten met de verzorging van hun dieren aan huis. Onze hulp kan je zien als een verlengstuk, wij werken graag samen met de eigenaar om hun huisdier de beste verzorging te geven en ze zo happy en gezond te houden. Daarnaast schrijf ik graag blog’s voor op de site van The Animal Nanny, waarin ik praktische tips geef of je meeneem voor een kijkje in de keuken.

Laatste berichten van Natascha (toon alles)

Voeg je reactie toe

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.