Je gaat op vakantie en wat neem je mee? Waarschijnlijk van alles, maar helaas niet je geliefde kat … die viert veel liever vakantie thuis in zijn eigen vertrouwde omgeving! Als je kat thuis blijft wat is er dan belangrijk om te regelen? Volg onze checklist zodat je zorgeloos op vakantie kan gaan en je kat aan niets ontbreekt! 

Betrouwbare oppas met kennis van zaken

Ruim voordat je op vakantie gaat is het belangrijk om erover na te denken wie voor je kat gaat zorgen en welke vorm van oppas je kiest. Katten zijn behoorlijk gehecht aan hun eigen vertrouwende omgeving, dus in de meeste gevallen is verzorging aan huis de meest prettige optie (uitzonderingen daargelaten). Natuurlijk zul je je kat missen en weer blij zijn als je er weer bent, maar uit onze ervaring blijkt dat katten die thuis worden verzorgt vrijwel geen stress ondervinden aan het “alleen” thuis zijn.

Kies voor een oppas die kennis heeft van katten, hun gedrag en behoeftes. Want het geven van voer is wellicht niet zo lastig, maar wel het tijdig signaleren en herkennen van problemen. Ook als er medicatie gegeven moet worden zijn ervaren handen belangrijk zodat de kat daadwerkelijk het medicijn binnen krijgt, maar ook dat dit met zo min mogelijk stress gepaard gaat.

Maak ook altijd een afspraak voor een kennismaking, dan kun je belangrijke vragen doornemen en/of kijken of diegene goed bij jou en je kat past.

Bezoek aan de dierenarts

Breng een bezoek aan de dierenarts en laat je kat(ten) checken, zo voorkom je gezondheidsproblemen tijdens je afwezigheid. Check meteen of de vaccinaties nog up-to-date zijn!

Overleg met je dierenarts van tevoren hoe je een eventueel dierenartsbezoek betaald als de oppas toch plotseling naar de dierenarts moet? Mag dit achteraf per factuur? Onze ervaring is dat als je het netjes vraagt en je hebt een goede band met je dierenarts, dat dit geen probleem is. Toch raden wij je aan om ook alles mee te nemen voor een online betaling of eventueel vrienden/familie die thuis blijven een envelop met inhoud mee te geven.

Alles goed geregeld?

 • Heb je goede afspraken gemaakt met je oppas en is deze beschikbaar? Zet deze afspraken zwart op wit: zoals de duur van de bezoeken, het aantal bezoeken per dag en natuurlijk de data waarop de oppas begint en eindigt.
 •  Check of de oppas jouw opgegeven data goed heeft genoteerd, vraag altijd om een schriftelijke bevestiging en geef daar een akkoord op; zo is het duidelijk voor iedereen.
 • Heeft de oppas of jij een back-up plan als er iets mis gaat?
 • Zijn alle belangrijke gegevens bekend en up-to-date? Zoals adres, telefoonnummers, noodnummers, extra contacten etc.
 • Is het verzorgplan en wat er precies bij elk bezoek moet gebeuren duidelijk voor iedereen? Leg bijvoorbeeld een duidelijk geschreven werkbrief neer of update bij ons je klanten-account.
 • Naast het tijdig geven van je sleutel, zorg ook voor een reservesleutel ingeval van nood. Een sleutel kan kapot gaan en onbruikbaar worden; het handigste is dan dat de oppas beide sleutels heeft. Of als je dat prettiger vindt een buur die veel thuis is.
 • Ga je een week of langer weg? Het huis kan zeker bij meerdere dieren snel vuil worden. Een dieroppas doet vaak wel kleine huishoudelijke taken zoals post opruimen, planten water geven en/of af en toe stofzuigen, maar is natuurlijk geen huishulp. Wij raden het dan ook aan om tenminste 1x per week de hulp van een huishoudster in te schakelen om het huis schoon te houden.
 • Zorg ervoor dat er niet teveel tijd zit tussen het laatste bezoek van de oppas en je thuiskomst om problemen te voorkomen zoals ongelukjes, onrust en calamiteiten.

Wat je verder nog moet regelen

 • Vergeet je kat niet te ontvlooien een paar dagen voordat je weg gaat, om daarmee een vlooienplaag na je vakantie te voorkomen. Vraag advies aan je dierenarts over welk middel te gebruiken en uiteraard kan de oppas ook helpen met het geven van de middelen.
 • Ben je up-to-date met het ontwormen? Vraag om advies bij je dierenarts.
 • Koop voldoende voer in, liever teveel dan precies of net niet genoeg. Het kan namelijk gebeuren dat er extra gevoerd moet worden of dat je opeens langer wegblijft. Mocht het nodig zijn kan de oppas natuurlijk boodschappen doen, maar hier zitten ook kosten aan verbonden. Dus het beste is om voldoende zelf in te kopen.
 • Zorg voor voldoende medicatie en koop ook extra in, zeker in het geval van insuline (potje kan kapot vallen) of medicatie waarvan je kat echt niet een dag zonder kan.
 • Koop ook ruim voldoende kattengrid in; zorg ook weer voor extra voorraad in het geval de kattenbak sneller verschoond moet worden dan normaal.
 • Zet transportmandjes klaar, zodat bij een eventueel overwacht dierenartsbezoek de oppas niet lang hoeft te zoeken.
 • Leg schoonmaakspullen klaar: stoffer en blik, vuilniszakken, schoonmaakproduct, schoonmaakdoekjes, emmer, keukenpapier etc.

Onze afvink checklist

Al onze klanten krijgen via de bevestigings-email met de gereserveerde data, ook deze check-list mee. Handig om af te strepen!

Alle gereserveerde data gecontroleerd en akkoord gegeven?
O Check je persoonlijke klanten-account en vul eventueel aan met nieuwe informatie
Persoonlijke gegevens (adres, telefoonnummer, noodnummers) up-to-date
O Dierenartsgegevens up-to-date?
Met dierenarts afspraak gemaakt over achteraf betalen?
O Gegevens huisdier up-to-date?
Verzorgplan up-to-date?
O Alle instructies duidelijk doorgegeven aan de oppas?
Sleutel afgegeven?
Reserve sleutel geregeld?
Vaccinatie up-to-date?
O Anti vlo-, worm- en/of teekbehandeling up-to-date?
O Voldoende medicatie voorradig?
O Voldoende voer voorradig?
O Voldoende kattengrid of bodembedekking?
Leuke speeltjes klaargelegd?
O Mandje/ligplek gecreëerd?
O Krabpaal?
O Voldoende kattenbakken (2 per kat)?
O Transportmandje(s) klaar gezet?
O Vuilniszakken en kleine afvalzakjes aanwezig?
Stoffer en blik op duidelijke plek neerleggen
O Schoonmaakspullen voorhanden?

Prettig is als je alles op een duidelijk te vinden plaats bij elkaar legt, zo hoeft je oppas niet lang en in allerlei kastjes te gaan zoeken.  Het allerbelangrijkste is dat je ruim van tevoren een oppas regelt voor je huisdier, zo voorkom je teleurstelling en geeft je voldoende tijd om deze checklist af te vinken.

Alle punten afgevinkt? Fijn, dan heb je alles goed ingeregeld! Je kunt nu met een gerust gevoel op vakantie gaan en je kat genieten in alle rust zonder stress.

Wij wensen je een fijne vakantie toe!

The following two tabs change content below.
Ik ben professioneel pet sitter en de eigenaar van The Animal Nanny. Samen met een mooi team helpen wij sinds 2010 onze klanten met de verzorging van hun dieren aan huis. Onze hulp kan je zien als een verlengstuk, wij werken graag samen met de eigenaar om hun huisdier de beste verzorging te geven en ze zo happy en gezond te houden. Daarnaast schrijf ik graag blog’s voor op de site van The Animal Nanny, waarin ik praktische tips geef of je meeneem voor een kijkje in de keuken.

Laatste berichten van Natascha (toon alles)

Voeg je reactie toe

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.