Elk seizoen belicht ik graag een mooi losloopgebied in en rondom Den Haag. Want ondanks alle verstedelijking hebben we toch nog veel prachtige gebieden waar je heerlijk met je hond kunt wandelen! De herfst is volop aanwezig en dat zorgt voor prachtig gekleurde bomen en dus ook in het Elsenburgerbos, een losloopgebied op de grens van Rijswijk/Delft.

Elsenburgerbos

Het Elsenburgerbos is een bosrijk wandelpark. In het gebied is  voor ieder wat wils te vinden: grote meertjes, sloten, weilanden, stukken bos en open grasveldjes.

Vroeger was het een oude vuilstortplaats maar daar is nu niets meer van te zien, behalve dat het hier en daar wat heuvelachtig is. Maar dat geeft juist een speeleffect!

Wat maakt dit gebied bijzonder?

De veelzijdigheid is namelijk erg leuk! Je hond kan er lekker zwemmen omdat er veel meertjes zijn waar honden gemakkelijk in en uit kunnen stappen, diverse open veldjes waar ze heerlijk achter een bal aan kunnen rennen en spannende stukjes bos met heuveltjes.

Daarbij ligt het vrij centraal tussen Delft en Rijswijk waardoor het goed aan te rijden is.

Waar moet je op letten in dit gebied?

Hoewel het een fijn en mooi park is waarbij je hond overal los mag lopen, zijn er wel wat zaken om op te letten en rekening mee moet houden als je hond met de volgende zaken moeite heeft:

 • overal loopt vrij veel wild zoals konijnen en fazanten
 • doordat het waterrijk is, is er ook veel veerwild aanwezig
 • in de zomer is het een begrazingsgebied voor de stadsherder met zijn kudde schapen om te grazen of er wordt een stuk veld afgesloten met een tijdelijk hek. De plek wordt daarbij regelmatig verplaatst, maar dit wordt vaak niet goed gecommuniceerd en kun je wel eens voor verrassingen komen te staan
 • er is een stuk bos dat heuvelachtig is waar ook een mountainbike parcours gemaakt is, let daar dus op
 • rondom het grootste meer zitten vaak veel vissers
 • tussen 11:00-14:00 lopen er regelmatig andere hondenuitlaatservices, dus met groepen loslopende honden
 • dicht in de buurt ligt een of ander testcentrum van het TNO en tussen de middag hoor je weleens een harde knal, wees daarop bedacht als je hond bang is voor harde geluiden.
 • het park is aan één kant afgebakend door de A4, een bosrijk deel (niet het ATB-gedeelte) welk niet door een hek wordt afgeschermd; het zou dus eventueel mogelijk zijn dat als je hond zijn neus en jachtpassie achterna gaat deze op de snelweg terecht kan komen. Wij houden met de  hondenuitlaatservice een flinke marge aan en komen daar niet in de buurt.

Dit gebied kent dus wel wat zaken waar je op moet letten, maar laat het je niet afschrikken! Het is fijn wandelen en groot genoeg. Meestal is het vanaf 15:00 vrij rustig in het gebied en door de week heb je niet zoveel recreanten.

Regels

 • Hou je aan de regels die worden gesteld betreft het loslopen van honden in het park
 • Zoals in elk gebied geldt ook hier een opruimplicht en is het wel zo netjes om je daaraan te houden. Neem dus voldoende poepzakjes mee.
 • Wees respectvol naar wandelaars, hardlopers, fietsers, honden en andere gebruikers in het gebied.
 • Heb respect voor flora en fauna.

Parkeren en route

Het park ligt tussen de Plaspoelpolder, de A4, de Vliet en sportvelden. Het is zowel vanuit Rijswijk als Delft gemakkelijk bereikbaar.

Je kunt op twee plekken parkeren:

 •  vanuit Nieuw Rijswijk en Delft is de parkeerplek aan de Lange Kleiweg gemakkelijk te bereiken (tegenover Event Plaza)
 • vanuit Oud Rijswijk kun je via het Jaagpad (langs de Vliet) naar de parkeerplaats (die van de volkstuinen) rijden.

Parkeren Elsenburgerbos

The following two tabs change content below.
Ik ben professioneel pet sitter en de eigenaar van The Animal Nanny. Samen met een mooi team helpen wij sinds 2010 onze klanten met de verzorging van hun dieren aan huis. Onze hulp kan je zien als een verlengstuk, wij werken graag samen met de eigenaar om hun huisdier de beste verzorging te geven en ze zo happy en gezond te houden. Daarnaast schrijf ik graag blog’s voor op de site van The Animal Nanny, waarin ik praktische tips geef of je meeneem voor een kijkje in de keuken.

Laatste berichten van Natascha (toon alles)

Voeg je reactie toe

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.