Als HondenUitlaatService krijgen we er weleens mee te maken: kennelhoest. Voor ons als begeleiders is het belangrijk om zo snel mogelijk te weten of je hond ziek is, want het is besmettelijk en kan zich snel binnen een groep verspreiden. Dat willen wij natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen. Baasjes herkennen niet altijd de symptomen en het leek mij daarom handig om hier eens een informatief blog over te schrijven. 

Wat is kennelhoest?

Kennelhoest zou je kunnen omschrijven als een hardnekkige verkoudheid zoals je dat bij mensen kent. Het is een besmettelijke infectie van de voorste luchtwegen zoals neus, keel en luchtpijp.

Niet alle honden die besmet zijn hoesten en het komt ook niet alleen maar voor in kennels, zoals de naam doet vermoeden.

Wat is de oorzaak?

Er is niet één ziektemaker aan te wijzen voor kennelhoest en besmetting kan ontstaan door zowel virussen als bacteriën. Onder meer het Para-influenza-virus, Adeno-virussen als een Bordetella-bacterie, kunnen een infectie veroorzaken.

Kennelhoest is dus meer een verzamelnaam voor alle ziektemakers die luchtweginfecties aan de voorste luchtwegen veroorzaken. 3-10 dagen na de besmetting kan een hond verschijnselen gaan vertonen.

Hoe krijgt mijn hond kennelhoest?

Je hond kan besmet raken door contact met andere honden, want zoals eerder gezegd, het is vrij besmettelijk. Door hoesten, niezen en neus-bek contact verspreiden de ziektemakers zich gemakkelijk.

De besmetting vindt dus vooral plaats op plekken waar de infectiedruk hoog is, dus waar veel honden zijn:

 • hondenparkjes/veldjes
 • pensions/dagopvang
 • kennels
 • show’s
 • hondenscholen
 • hondenuitlaatservices

De weerstand van je hond speelt ook een belangrijke rol of je hond daadwerkelijk ziek wordt nadat deze in contact is geweest met een besmette hond. De weerstand kan verminderd zijn door een andere ziekte, ouderdom, stress, maar ook veranderend weer. Tot nu toe hebben wij alleen maar meegemaakt dat hondjes ziek werden in de herfst en de winter. Maar uiteraard komt besmetting voor in alle seizoenen.

Hoe herken ik de symptomen?

Het is handig om de symptomen goed te herkennen, zeker als je hond meegaat met een hondenuitlaatservice. Wij vinden het heel fijn als we tijdig op de hoogte worden gesteld, want zo kunnen we besmetting in de rest van de groep zoveel mogelijk beperken.

De symptomen:

 • droge hoest, alsof er iets vast zit (is niet altijd zo)
 • kokhalzen met slijm (vaak als ze erg hoesten)
 • koorts
 • sloomheid
 • niet willen eten

Niet alle honden hoesten, sommige hebben alleen maar een snotneus of ontstoken ogen. In het algemeen hebben ze geen koorts en blijven ze gewoon eten en drinken, zeker als je hond ingeënt is worden ze er niet erg ziek van.

In dit filmpje kan je de kenmerkende hoest goed horen:

https://youtu.be/15m-nSb4Aok

Hoe lang is mijn hond ziek?

Zo’n 3 tot 10 dagen na de besmetting kan je hond ziek worden. De virussen en bacteriën die kennelhoest veroorzaken zijn mild en vaak na enkele dagen gaat de infectie vanzelf over. Als het hoesten niet binnen een paar dagen over is of als je hond echt ziek is, is het verstandig om de dierenarts er naar te laten kijken.

Hoe lang blijft mijn hond besmettelijk?

Dat verschilt per hond en hoe lang deze al besmet is. Wij houden altijd 10-14 dagen aan voor de hond weer in de groep mag, mits deze helemaal beter is en niet meer hoest, niest of een snotneus heeft.

Ik denk dat mijn hond besmet is, wat nu?

Herken je de bovenstaande symptomen? Dan is het belangrijk om contact op te nemen met je dierenarts, deze kan je verder helpen en adviseren wat je precies moet doen.

Het is belangrijk dat je hond rust krijgt, lekker warm blijft (niet overdrijven natuurlijk) en in een stressvrije omgeving kan uitzieken. Vervang je halsband voor een borsttuig om verdere irritatie aan de keel/luchtpijp te voorkomen en maak geen intensieve wandelingen.

Kennelhoest en de hondenuitlaatservice

Het belangrijk om je hondenuitlaatservice zo snel mogelijk op de hoogte te stellen en om te voorkomen dat de andere honden worden besmet en ziek worden, kan jouw hond dan helaas tijdelijk niet mee.

Daarnaast is rust belangrijk voor snel herstel. Tijdens spelen, rennen en inspanning hijgt je hond veel en droogt de keel/luchtpijp uit waardoor de keel gaat kriebelen, waarna je hond meer zal gaan hoesten en daarvan wordt de boel alleen maar nog geïrriteerder. Je komt hierdoor in een vicieuze cirkel en om deze te doorbreken is rust belangrijk.

Lukt het niet om in de tussentijd zelf je hond uit te laten, dan kunnen we je helpen met een korte individuele wandeling. Contact met andere honden kan dan gemakkelijk worden vermeden en kunnen we het rustig aan doen.

Na 10 dagen nemen we weer contact met je op en grote kans dat je hond dan goed is uitgeziekt en weer lekker mee kan met de groep!

Voorkomen is beter dan genezen

Dat geldt natuurlijk voor alles en er zijn zeker maatregelen om kennelhoest te voorkomen, waarbij een goede weerstand vooral belangrijk is.

Vaccinatie kan de weerstand tegen de ziektemakers verbeteren. Helaas kan dit niet voorkomen dat je hond ziek wordt, wel dat deze een stuk minder ziek wordt. Dit wordt o.a. veroorzaakt doordat de ziektemakers veranderen en omdat er meer soorten zijn die infectie aan de luchtwegen veroorzaken met vergelijkbare symptomen, maar hier wordt niet tegen gevaccineerd.

De dierenarts adviseert om jaarlijks naast de “gewone” cocktail ook te vaccineren voor kennelhoest. Wij raden dat onze klanten ook altijd aan, zeker als ze meegaan met de groepswandelingen.

Heeft jouw hond ook weleens kennelhoest gehad? Herkende je het toen ook meteen?

The following two tabs change content below.
Ik ben professioneel pet sitter en de eigenaar van The Animal Nanny. Samen met een mooi team helpen wij sinds 2010 onze klanten met de verzorging van hun dieren aan huis. Onze hulp kan je zien als een verlengstuk, wij werken graag samen met de eigenaar om hun huisdier de beste verzorging te geven en ze zo happy en gezond te houden. Daarnaast schrijf ik graag blog’s voor op de site van The Animal Nanny, waarin ik praktische tips geef of je meeneem voor een kijkje in de keuken.

Laatste berichten van Natascha (toon alles)

Voeg je reactie toe

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.