Tijdje terug kreeg ik een boeiende vraag: in hoeverre willen binnenkatten naar buiten? En hoe erg is dat als ze dat niet mogen?

Goede vraag want ik denk dat een heleboel katteneigenaren die hun kat binnen houden, zich dat weleens afvragen! De keus om je kat in huis te houden is verschillend, maar heeft toch wel vaak te maken dat “buiten” (zeker in de stad) gewoon te gevaarlijk is.

Buitenkatten hebben meer mogelijkheden om hun natuurlijke gedrag te kunnen uiten, zoals klimmen in bomen, op onderzoek gaan, communiceren met andere katten in het gebied en zich bezig houden met hun territorium. Echter, dit kan alleen als je bijvoorbeeld een afgesloten tuin hebt (en daar zijn zeker goede mogelijkheden voor), of in een rustige buurt woont waar weinig verkeer is.

Helaas is naar buiten op onderzoek gaan voor veel katten geen optie. Het houden van je kat binnenhuis vraagt wel meer tijd van jou als eigenaar en ook meer moeite om je kat gelukkig te houden. Want het leven voor een kat binnenshuis kan voorspelbaar en saai gaan worden; dit kan stress, inactiviteit en overgewicht veroorzaken.

Er zijn zeker katten die zeer veel moeite hebben met het leven binnenshuis als ze bijvoorbeeld veel energie hebben, gek zijn om op onderzoek uit te gaan en gewend zijn om bij hun vorige baas/huis naar buiten te kunnen gaan.

Maar treur niet, je kat in huis houden hoeft niet te beteken dat hij een slecht leven heeft! Ik kan je allemaal tips geven om je binnenkat gelukkig en stressvrij te houden.

Tips om een binnenkat gelukkig te maken

Meer ruimte in huis kun je creëren

Denk hierbij aan meer ruimtes beschikbaar stellen aan je kat, maar ook door bijvoorbeeld meer driedimensionaal te denken!

Zo kun je “boekenplanken” aanleggen waar je kat op kan klimmen en zo opeens meer ruimte in huis krijgt. Wees hiermee creatief en maak een route die ze kunnen afleggen en maak daarbij slim gebruik van kasten waar ze ook op kunnen zitten en klimmen.

Samen spelen

Maak tijd om samen met je kat te spelen en hem zo te laten bewegen; zo zorg je dat hij gezond en fit blijft en zijn energie kwijt kan raken.

Voor sommige katten is spelen niet zo boeiend, maar blijf zoeken naar wat je kat wel leuk vindt en mijn ervaring is dat ze de simpelste speeltjes het leukste vinden: touwtjes, elastiekjes, propjes en hengeltjes met daar iets aan vastgemaakt.

Teveel energie?

Zeer energieke katten kun je ook beweging geven met de CatWheel of OneFastCat, een loopband voor katten. Met de juiste training en begeleiding vinden veel katten dit heel erg leuk en dit geeft ze ook veel beweging om fit en gezond te blijven.

Bezig houden

Zoek steeds nieuwe manieren om je kat bezig te houden, zowel fysiek als mentaal. Katten kunnen gefrustreerd en verveeld raken als ze binnen gehouden worden. Er zijn op YouTube veel leuke filmpjes te vinden om bijvoorbeeld hersenwerkspelletjes te doen met je kat om ze zo mentaal bezig te houden.

Jij bent zijn maatje

Je binnenkat heeft geen vrijheid om interactie te zoeken met andere mensen/dieren buitenhuis. Dat betekent dat jij zijn maatje zal zijn, dus maak dagelijks tijd vrij om interactie te zoeken met je kat.

Rustplekken

Creëer twee soorten rustplekken: eentje op vloerhoogte, maar die aan drie kanten gesloten is (denk bijvoorbeeld aan zo’n piramidemandje) en eentje die hoger gelegen is waar ze van alles kunnen zien. Een rustplek moet ook echt een rustige plek in huis zijn!

Naar buiten kijken

Sowieso ervoor zorgen dat je kat kan zien wat er buiten gebeurt kan een voordeel zijn. Maak bijvoorbeeld een plek bij het raam. Let dan wel op dat er geen buitenkatten zijn die stress kunnen veroorzaken, want dit kan zich uiten in plotseling gaan sproeien/plassen buiten de bak. Je kat voelt zich dan bedreigd door de kat die steeds langs het raam loopt!

Krabpalen

Zorg ook voor krabpalen op verschillende plekken zodat ze hun territorium kunnen markeren, tegelijkertijd hun nagels te kunnen onderhouden en zich even lekker kunnen uitrekken zonder aan de zitbank te beginnen. Kies zowel voor verticale krabpalen als horizontale varianten en dat ze goed op hun plek blijven staan.

Voldoende kattenbakken is een must

De regel is nog steeds twee bakken per kat. Katten doen hun kleine en grote behoeften het liefste op verschillende plekken. Plaats de bak ook waar het rustig is en niet iedereen daar continu langsloopt. Dat je kat het ook prima doet met één kattenbak, betekent nog niet dat deze het een prettige ervaring vindt. Zorg ook voor een goed kattenbakbeleid: ruim voldoende grid en hou de bak super schoon, lees: 1 à 2x per dag schoonscheppen.

Meerdere katten in huis 

Zorg ook dat er mogelijkheden zijn, zodanig dat de katten zich kunnen afsluiten van andere katten. Een kattenluik (met chip) in een deur kan daarvoor zorgen en is ook handig om ze gescheiden en rustig te kunnen laten eten. Dit geeft een gevoel van een eigen veilig territorium binnenhuis; zet in die eigen kamer dan wel een kattenbak.

Nog meer tips

  • Heb je een balkon? Er zijn allerlei manieren om deze veilig af te zetten. Zo kan de kat toch een beetje naar buiten gaan.
  • Laat je kat niet te lang alleen door de dag heen; een binnenkat heeft meer interactie met je nodig dan een buitenkat die zichzelf wel kan vermaken.

Het houden van een kat binnenshuis verlangt dus meer werk, aandacht en tijd van jou als eigenaar, en het is zeker niet onmogelijk om een binnenkat gelukkig te maken en te houden!

Lukt het ondanks alle tip’s nog niet om je kat binnen gelukkig en stressvrij te houden en heeft deze heel erg te lijden onder het feit dat hij niet naar buiten kan? Neem dan contact op met het KattenGedragsAdviesBureau. Zij kunnen je verder adviseren. Ze hebben zelfs een gratis advieslijn die je kunt bellen: elke dinsdag van 17:00-18:00 op 020-41.60.883.

Hier meer informatie als je een goede gedragstherapeut zoekt.

Heeft je binnenkat overgewicht? Hier vindt je allemaal leuke tips om je kat meer te laten bewegen!

Heb jij een binnenkat? Hoe zorg jij er dan voor dat deze happy en stressvrij is?

 

 

 

The following two tabs change content below.
Ik ben professioneel pet sitter en de eigenaar van The Animal Nanny. Samen met een mooi team helpen wij sinds 2010 onze klanten met de verzorging van hun dieren aan huis. Onze hulp kan je zien als een verlengstuk, wij werken graag samen met de eigenaar om hun huisdier de beste verzorging te geven en ze zo happy en gezond te houden. Daarnaast schrijf ik graag blog’s voor op de site van The Animal Nanny, waarin ik praktische tips geef of je meeneem voor een kijkje in de keuken.

Laatste berichten van Natascha (toon alles)

Voeg je reactie toe

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.