Je doet er alles aan om je huisdier goed te verzorgen, je zorgt dat deze goed voer krijgt, aandacht, voldoende beweging, jaarlijks bezoek bij de dierenarts etc. Maar sta je weleens stil bij de gebitsverzorging van je hond of kat?

Het gebit en het goed schoonhouden daarvan wordt vaak onderschat, want tandproblemen kunnen leiden tot serieuze gezondheidsklachten! Het verzorgen en laten controleren van het gebit is daardoor geen overbodige luxe en hoort eigenlijk onderdeel te zijn van de dagelijkse verzorging van je huisdier. 

Tandsteen en tandplak

gebitscontroleEén van de grootste gebitsproblemen bij huisdieren is tandsteen. Wij mensen kunnen daar ook last van hebben en is te herkennen aan een gele tot bruinige harde laag over de tanden heen en dit is niet te verwijderen door te poetsen of te spoelen met mondwater.

Voordat tandsteen ontstaat, vormt er zich eerst tandplak, ook wel plaque genoemd. Tandplak bestaat uit speeksel, resten uit voeding en bacteriën die tezamen een zacht laagje vormt dat over de tanden komt te liggen. Het is dan nog geen hard tandsteen geworden; dit wordt pas gevormd als het in contact komt met mineralen uit speeksel. Na verloop van tijd worden de laagjes steeds harder en ontstaat er uiteindelijk tandsteen.

Bacteriën

Tandsteen zelf is vaak niet het probleem, omdat dit niet direct leidt tot ontstekingen. Echter, bacteriën gedijen zeer goed in het ruwe oppervlak van tandsteen. Deze bacteriën vormen afbraakproducten, zoals zuren en deze tasten de tanden en het tandvlees aan.

Dit kan leiden tot pijnlijke tandvleesontstekingen en parodontitis of erger: bacteriën kunnen terecht komen in het bloed en dan schade aanbrengen aan hart, nieren of de lever.

Aanleg

Er zijn verschillende factoren waardoor huisdieren meer of minder last hebben van tandsteen, zoals de hoeveelheid speeksel die wordt aangemaakt, stand van de tanden, bacterieflora in de bek, voeding etc.

Deels heeft dit ook te maken met erfelijke aanleg. Er zijn veel rassen (zowel bij honden als bij katten) die bekend staan om hun slechte gebit en aanmaak van veel tandsteen. Mijn eigen kat Whitney bijvoorbeeld is een Siamees en zij heeft vanwege haar ras, niet het beste gebit. Dagelijks schoonmaken is daarbij belangrijk.

Wat kan ik er aan doen?

Er is veel aan te doen om de vorming van tandplak bij je hond of kat te voorkomen en te verminderen!

Het belangrijkste is dat je je huisdier jaarlijks laat controleren door de dierenarts. Tijdens de jaarlijkse check-up zal deze ook het gebit nakijken. Vaak zijn er ook speciale weken van, waarbij je voor een gereduceerd tarief het gebit nog eens extra kan laten controleren. Grote kans dat je huisdier één of twee keer in zijn leven een tandreinigingsbehandeling moet ondergaan, maar dit wil je liever voorkomen, want dit moet nl. onder narcose gebeuren.

Om dit te voorkomen moet je aan de slag en het gebit van je huisdier regelmatig verzorgen!

Tanden poetsen!

Kat en tandenpoetsen

Eén van de meest gegeven adviezen en effectieve manieren om tandplak te verwijderen en dus tandsteen te voorkomen, is het dagelijks poetsen van het gebit van je hond of kat. Dagelijks? Is dat realistisch? Nee, maar het moet zeker 3-4 keer per week gebeuren.

Het is verstandig om het poetsen van de tanden van jongsaf aan te leren. Doe dit stap voor stap en laat je hond of kat hier rustig aan wennen. Dit kun je spelenderwijs doen en vergeet daarbij niet om het gewenste gedrag te belonen! Dit doe je ook als je huisdier ouder is en nog niet gewend is aan poetsen.

Kies een goed moment uit, bijvoorbeeld als je huisdier relaxt is en op zijn gemak bij je in de buurt ligt. Ik poets ook de tanden van mijn kat Whitney en het gaat het beste als ze beetje slaperig is, bijvoorbeeld in de avonduren.

Het lukt mij niet elke dag en het blijft niet haar favoriete bezigheid. Per dag bekijk ik een beetje hoe haar pet staat. Soms lukt alleen maar één kant en soms de hoeken. Wees niet te streng, want soms gaat het niet helemaal zoals je zou willen, maar soms lukt het wel en is dat mooi meegenomen. Na elke poetsbeurt krijgt ze een stukje ham, wat ze heel erg lekker vindt en zo houden we het een beetje leuk;)

Er zijn speciale tandenborstels en tandpasta (met lekkere smaakjes) te koop. Je dierenarts kan je daarin adviseren en je kunt experimenteren wat voor jullie het beste werkt.

Hier vindt je een handig filmpje hoe je het gebit van je hond of kat moet poetsen.

Help, poetsen lukt echt niet..

Het is ook nogal wat om je hond of kat zijn tanden te poetsen en dat vrijwel dagelijks! Hoewel ik echt aanraad om ermee aan de slag te gaan, levert dit voor veel dieren (en hun baasjes) veel stress op en in sommige gevallen is het gewoonweg onhaalbaar.

Er zijn meerdere dingen die je kunt doen om er toch voor te zorgen dat het gebit zo goed mogelijk wordt onderhouden.

Zo zijn er speciale gels/spray’s te koop die je kunt aanbrengen op de buitenkant van de tanden (daar vormt zicht de meeste tandplak/-steen). Het merk Platinum heeft bijvoorbeeld goede gels en spray’s en hoewel een spray zeer gemakkelijk is om aan te brengen, kan het zijn dat je huisdier het geluid eng vindt. De gel is dan een goede optie, want je hoeft deze alleen maar aan te brengen met je vinger. Dat is een stuk minder eng dan met een borsteltje en zo kun je spelenderwijs oefenen met de gebitsverzorging. De gebitsverzorging van Platinum is geheel natuurlijk en bevat lekkere smaakjes om het zo aangenaam mogelijk te maken.

Lukt het nu totaal niet om ook maar in de buurt te komen van de tanden van je huisdier en vraagt dit meer tijd en training, dan kun je ook kijken naar speciaal dieetvoer dat bijdraagt aan de verzorging van het gebit. Ook zijn er speciale oplossingen te koop die je aan het drinkwater kunt toevoegen en supplementen die door het voer gedaan kunnen worden om zo aanslag van plaque te verminderen. Deze producten zijn meestal te verkrijgen bij de dierenarts en kunnen zij je dan ook verder adviseren.

Kauwen en bijten op speciale speeltjes en botjes is een andere, natuurlijke manier die bijdraagt aan vermindering van tandsteen. Let er dan wel op dat deze speeltjes veilig zijn.

Het klinkt misschien wel als een heel gedoe om het gebit van je huisdier goed te verzorgen, maar het is wel erg belangrijk! Veel honden en katten hebben problemen met hun gebit met alle gevolgen van dien. Door zelf te zorgen voor een gezond gebit kan het een dure reinigingsbehandeling schelen.

Natuurlijk ben ik heel benieuwd naar jullie ervaringen! Poetsen jullie de tanden van je hond of kat? Zo ja gaat dat goed? En als het niet lukt, waar loop je tegen aan?

The following two tabs change content below.
Ik ben professioneel pet sitter en de eigenaar van The Animal Nanny. Samen met een mooi team helpen wij sinds 2010 onze klanten met de verzorging van hun dieren aan huis. Onze hulp kan je zien als een verlengstuk, wij werken graag samen met de eigenaar om hun huisdier de beste verzorging te geven en ze zo happy en gezond te houden. Daarnaast schrijf ik graag blog’s voor op de site van The Animal Nanny, waarin ik praktische tips geef of je meeneem voor een kijkje in de keuken.

Laatste berichten van Natascha (toon alles)

Voeg je reactie toe

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.