In de praktijk zie ik heel veel hondenpootjes voorbij lopen, steeds vaker kijk ik bewust even naar beneden en zie ik regelmatig dat de nagels te lang zijn. Tenzij je hond een zeer actieve buitenhond is, is de verzorging van de nagels is geen overbodige luxe en dit kan je prima zelf bijhouden.

Angst

Veel baasjes zijn toch wat angstig als het aankomt op het knippen van de nagels bij honden. Ook honden vinden het vaak geen prettige activiteit en kunnen angstig tot agressief reageren, dat kan het nagelknippen best lastig maken.

Belangrijkste is dat je het nagelknippen leuk gaat maken en bij angstige/ agressieve honden dit langzaam opbouwt. Je maakt een knipbeurt leuk om te zorgen voor veel lekkere snoepjes (echt lekker snoep!). Maak de stappen niet te groot: begin met één pootje of alleen maar met één nagel, beloon en laat je hond dan even met rust of ga de volgende dag weer verder. Zo zal elke knipbeurt iets beter gaan.

Voor puppy eigenaren: begin zo vroeg mogelijk spelenderwijs pootjes vasthouden en nagels knippen. Hou de sessies kort en beloon!

Veiligheid

Is je hond zo angstig dat deze van zich afbijt? Zorg dan voor je eigen veiligheid en doe je hond een goed passend snuitje of muilkorf om zodat deze je niet meer kan bijten. Let wel op met snuitjes, sommige honden weten als nog een stukje vel van je hand of arm te pakken.

Is je hond erg gestrest? Het kan helpen om Ttouches te geven om je hond wat te kalmeren en te leren dat het aanraken/vasthouden van de pootjes heus niet zo erg is en zelf prettig kan zijn.

Waarom moet ik de nagels verzorgen?

Te lange nagels zorgen voor een onprettige tot zeer pijnlijke constante druk op de tenen, voet en zool van de poten. De hond verkrampt (dit is niet altijd duidelijk te zien) of gaat zelfs mank lopen en het kan leiden tot een afwijkende stand van de voet. De tenen kunnen ook geïrriteerd en daardoor zelfs ontstoken raken.

Ook kunnen door te lange nagels blessures ontstaan of scheuren ze af doordat de hond ergens aan blijft hangen. Vooral de extra tenen en klauwtjes zijn hier gevoelig voor en het is zeer pijnlijk als zoiets gebeurd.

Waarmee ga je knippen?

Nagelschaar voor kleine tot medium honden met niet te harde nagels

Nagelschaar voor kleine tot medium honden met niet al te harde nagels

Er zijn veel soorten nagelschaartjes te koop speciaal voor honden. Het is echter belangrijk dat ze van goede kwaliteit zijn, scherp en voor de juiste maat hond zijn (ze verschillen in grote en dus kracht). Deze speciale scharen zijn concaaf aan de snijzijde en voorkomen zo dat de nagel gaat splitsen. Ze zijn te koop bij dierspeciaalzaken, trimsalons of dierenartsen.

Als de nagels niet zo lang zijn of er zitten scherpe randjes aan, kan je ook een vijl gebruiken en de nagel bijvijlen. Sommige mensen gebruiken een Dremel (doe-het-zelf machientje) maar kan  wat lang duren en kan ook de nagels doen splijten.

Vergeet ook niet om Aluinstick of Aluinpoeder aan te schaffen (tegen bloedingen).

Hoe zie ik dat de nagels te lang zijn?

Zet je hond staand (op vier poten) op een rechte, harde ondergrond en kijk of de nagels de grond raken. Staan de tenen scheef of worden deze omhoog gedrukt dan zijn ze echt te lang, ideaal is als de nagels de grond net niet raken. Een vel papier moet je gemakkelijk onder de poten vandaan kunnen trekken, zonder weerstand.

Lange nagels bij oudere honden

Nagels van oudere honden hebben de neiging om gauw te lang te worden en erg hard. Heb je in het verleden de nagels niet frequent geknipt? Grote kans dat het leven in de nagel ook te lang is geworden, dit maakt de kans op bloeden groter. Ook kunnen de nagels bij oudere honden misvormt zijn door een trauma uit het verleden. Dit maakt het knippen van dit soort nagels lastiger.

Ga dus niet te rigoureus te werk, haal alleen het puntje er vanaf om te voorkomen dat het niet gaat bloeden. Na een bad kunnen de nagels wat zachter zijn, wat het gemakkelijker voor je maakt om te knippen. Het is mooi meegenomen als het lukt om de nagels (zonder bloeden) net van de grond af te krijgen komen, maar maak je daar niet te druk om. Belangrijk is dat de druk van de nagels af is, zodat de tenen niet scheef gaan staan of omhoog worden gedrukt.

Hoe ga ik knippen?

Het liefste vanaf onder knippen, als dat lukt!

Het liefste vanaf onder knippen, als dat lukt!

1) Het is vooral belangrijk dat je de tijd neemt, zelf rustig blijft en neem ook zeer lekkere snoepjes mee om veel te belonen als je hond braaf meewerkt. Werk stap voor stap en als het niet in een sessie lukt, dan verspreid je het over meerdere sessies of dagen.

2) Zorg voor goed licht!

 

3) Het makkelijkste is als het lukt om je hond te laten liggen, je kan dan gemakkelijk bij de achter poten. Je hond laten staan of zitten is dan weer makkelijker als je bij de voorpootjes moet zijn.

4) Pak een pootje op en pak de te knippen teen met duim en wijsvinger vast en richt de nagel wat naar boven als dat lukt. Zo kan je er makkelijk bij en bekijk je eerst tot waar het leven loopt.

5) “Het leven” is een zeer gevoelig gedeelte in de nagels waar fijne bloedvaten lopen, je moet voorkomen dat je daarin knipt!

6) Bij witte nagels is het gemakkelijk te zien tot waar het leven stopt, je kan de punt van de nagel tot max. 2 mm van het leven afknippen. Zo voorkom je dat de nagel gaat bloeden.

7) Bij zwarte nagels kan je van buitenaf niet zien waar het leven stopt. Het is dus belangrijk dat je stukje bij beetje de nagel af knipt en steeds even onder de nagel kijkt. Het “dode” gedeelte is het “witst” en als je verder knipt zal je zien dat het donkere gedeelte binnenin een steeds groter rondje wordt. Dit donkere gedeelte is waar het leven begint.

8) Knip het liefste vanaf de onderkant van de poot, dan vanaf boven naar beneden. Zet de schaar open en schuif de nagel erdoor heen tot je 2 mm van het leven verwijderd bent. Knip nu een stukje van de nagel af, beste is om zeker bij zwarte nagels dit stukje voor stukje te doen.

9) Vergeet niet de 5e nagel en eventuele extra nagels aan de zijkant van de poot, deze slijten nauwelijks en zijn ook het meeste geneigd om in te groeien of te scheuren!

Oeps verkeerd geknipt!

Hoewel je dit natuurlijk moet voorkomen, kan het gebeuren dat je toch in het leven hebt geknipt. Het kan enorm kan bloeden maar je hoeft je geen zorgen te maken, maar het dient wel behandeld te worden.

Je kan het bloeden stelpen met een aluinstick of aluinpoeder, dit stelpt het bloeden direct. Ook is er een heel handig kruidje Weegbree (kan je vrijwel overal vinden) dat het bloeden snel laat stoppen. Pluk de weegbree, was het en kneus vervolgens het blad wat je vervolgens tegen de nagel drukt. Stopt het niet snel genoeg? Leg het blad dan aan om de nagel en daarvoor een snelverbandje eromheen.

Heb je niks bij de hand? Pak dan dan een papiertje en hou het tegen de nagel tot het bloeden stopt. Dit duurt ongeveer 5-7 min. Is het een grote bloeding/wond, twijfel dan niet om de dierenarts om raad te vragen!

Hoe vaak is nagelverzorging nodig?

Dit verschilt een beetje per hond, hoe snel de nagels slijten en hoeveel beweging deze krijgt op harde ondergrond. Helaas slijten ze bij de meeste honden niet snel genoeg af. Het is handig om dit toch regelmatig bij te houden: om de week inspecteren en bij knippen al is het maar 1 mm, zou hou je ook het bloedvat kort.

Wat je namelijk veel ziet bij honden waarvan de nagels eigenlijk te langdurig net te lang zijn geweest, dat je er nauwelijks wat van af kan halen omdat “het leven” is meegegroeid met de nagel. Maar het mooie is dat het bloedvat ook weer terug kan krimpen en je de nagel uiteindelijk op de juiste lengte kan krijgen! Om dit terugkrijgen van “het leven” te stimuleren moet je zeer regelmatig (bij. om de week, 2x per maand) een stukje eraf halen, net 2 mm boven het bloedvat. Het bloedvat kruipt dan wat omhoog en na een tijdje heeft je hond de juiste lengte nagel.

Maak de nagels ook niet te kort, honden hebben ze immers nodig voor grip en graven.

Leuk dit blog, maar ik durf het echt niet zelf!

Hoewel wij onze hand er niet voor omdraaien kan ik mij voorstellen dat je het toch niet zelf aandurft, zeker als je hond erg lastig doet. Zoek dan professionele hulp, de trimmer zal bij elke trimbeurt ook de nagels meenemen en vaak hebben ze ook een speciale service hiervoor. Ook bij dierenartsen kan je vaak terecht voor een speciaal consult.

Speciaal voor onze klanten hebben wij ook een speciale nagelknipservice! voor de klanten van zowel de solo-wandelingen als de groepswandelingen, hebben wij een service waarbij om de week de nagels na de wandeling worden geknipt, dus 2x per maand worden deze dan netjes voor je bijgehouden.

Reserveer je binnenkort een oppasbezoek bij ons voor je kat en zijn de nagels te lang? Wij knippen ook de nagels van je kat! Vraag hiernaar als je een reservering maakt!

Ik ben benieuwd, verzorgen jullie regelmatig zelf de nagels van je hond? Of laat je dit doen?

Ik ben benieuwd, verzorgen jullie regelmatig zelf de nagels van je hond? Of laat je dit doen?

The following two tabs change content below.
Ik ben professioneel pet sitter en de eigenaar van The Animal Nanny. Samen met een mooi team helpen wij sinds 2010 onze klanten met de verzorging van hun dieren aan huis. Onze hulp kan je zien als een verlengstuk, wij werken graag samen met de eigenaar om hun huisdier de beste verzorging te geven en ze zo happy en gezond te houden. Daarnaast schrijf ik graag blog’s voor op de site van The Animal Nanny, waarin ik praktische tips geef of je meeneem voor een kijkje in de keuken.

Laatste berichten van Natascha (toon alles)

2 Reacties
 • Claire Verbeek 2 november 2016 20:28

  Floor vindt het nagels knippen helemaal niks. We zijn hier ook te laat mee begonnen. Een van de weinige dingen die we helemaal vergeten zijn om al in de puppy tijd aan te leren. Dat gaan we bij onze volgende hond anders doen.

  Ik probeer het nu langzaam alsnog aan te leren. Lastig hoor. Het vergt een hoop geduld. Ik doe nu af en toe een nagel, maar heb er te weinig ritme in waardoor ze nu eigenlijk weer te lang zijn.

  Je blog heeft me geïnspireerd om er toch weer mee te beginnen. Als de bevalling achter de rug is en de pups de deur uit ga ik een schema maken! Thanks 🙂

  • The Animal Nanny 7 november 2016 12:43

   Hoi Claire,

   Veel honden vinden het niet bij, het vast houden van de pootjes gaat erg tegen hun gevoel in. Goed om je pup’s daar zo snel mogelijk vertrouwd mee laten maken, dan is het geen enkel probleem en wordt het gemakkelijker een routine klus zonder drama.

   Ja zet het in je agenda en pak het (zoals je zelf al heel goed aangeeft) nagel voor nagel aan en zorg dat je het leuk maakt met beloningen, succes!

Voeg je reactie toe

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.