Het is weer bijna zo ver, de feestdagen van december met als knal op de vuurpijl: Oud en Nieuw, voor veel huisdieren een erg stressvolle traditie. Helaas ben je nu te laat om te beginnen met gedragstherapie en/of training met een vuurwerk CD. Toch is er nog wel wat te doen om het leed te verzachten, ik geef je een aantal tips die je last minute kan inzetten om het wat aangenamer voor je hond of kat te laten verlopen.

1. Maak het aangenaam in huis

Het eerste en simpelste wat je zelf kan doen is om het zo aangenaam mogelijk te maken voor je hond of kat en deze zo min mogelijk bloot stellen aan het vuurwerk. Laat ze vooral hun eigen veilige plekje opzoeken.

Creeër fijne verstop plekjes!

Creeër fijne verstop plekjes!

Zo maak je het aangenaam

 • zet de radio of tv aan
 • sluit de gordijnen en doe de lichten aan
 • creëer kleine verstop plekjes, maar laat ze zelf kiezen! Zet bijvoorbeeld kledingkasten open waarin ze kunnen verstoppen.
 • geef ze de keus waar ze willen verstoppen, sluit ze niet op!
 • haal ze niet weg uit hun verstop plekje
 • zet water, voer en de kattenbak neer waar je kat zich graag verstopt
 • laat ze bij je liggen als ze dat graag willen, zonder in te gaan op de angst

2. Denk aan hun veiligheid

Ieder jaar beginnen ze steeds eerder met het afsteken van vuurwerk en ook op nieuwsjaarsdag worden de restjes nog veelvuldig afgestoken. Bekijk in de week van Oud&Nieuw hoe het met de veiligheid gesteld is in jouw buurt en wanneer je maatregelen moet gaat treffen.

 • hou op tijd je kat binnen, ook op nieuwjaarsdag omdat er in de tuinen en op straat veel gevaarlijk afval kan liggen en er nog steeds vuurwerk wordt afgestoken. Ik hou mijn eigen kat ongeveer een week van te voren binnen.
 • hou je hond tijdens oudjaarsdag, nieuwjaarsdag en het liefste een paar dagen van te voren aan de riem tijdens de wandelingen, door een onverwachte harde knal kan deze in paniek raken en wegrennen.
 • laat je hond op oudjaarsdag vroeger uit in de avond, bijvoorbeeld even tijdens het diner. Maak bijvoorbeeld de lange wandeling in de ochtend en de rest van de wandelingen kort.
 • Laat je hond uit op rustigere plekken, zoals parken buiten de stad.
 • Ga pas weer naar buiten met je hond als alles rustig is na middernacht voor een korte plas.
 • sluit ramen en deuren goed af zodat je huisdier niet kan ontsnappen, vooral katten kunnen gekke fratsen uithalen om weg te komen.
 • check of je hond/kat gechipt is, bij ontsnappen/weglopen kan deze sneller worden opgespoord.

3. Je eigen gedrag heeft invloed

Jouw eigen gedrag is van invloed op hoe je hond of kat reageert tijdens Oud&Nieuw. Blijf vooral kalm en doe net of het de normaalste zaak van de wereld is. Hoe meer opgelaten, nerveus en zorgen jij je maakt, hoe meer je dier zich angstig zal voelen. Je bevestigd zo dat er inderdaad iets heel naars aan de hand is! Als je geen aandacht besteed aan het angstige gedrag, dan is het ook een veel minder groot “ding”  en zullen ze ook sneller herstellen van de stress.

Mag je je dier dan helemaal niet troosten? Zoals wij mensen dat bij andere mensen doen (arm om heen slaan, troostend mee praten etc.) werkt niet als troostend bij dieren maar bevestigd en wakkert de angst aan. Je kan wel veiligheid bieden als ze bij je komen zitten (vooral honden zullen dit doen), laat ze lekker tegen je aan liggen als ze fysiek contact zoeken of je legt lichtjes een hand/arm tegen je hond of kat aan (niet klemmen, maar meer neutraal). Je laat niets merken van de angst, maar je stuurt hem ook niet weg.

Let op: wordt niet boos of ongeduldig, zo biedt je geen veiligheid en straf/boosheid maakt een dier alleen maar banger!

4. Afleiding

Geef je hond afleiding door hem

Geef je hond afleiding door ingewikkelde hersenwerkspelletjes te spelen!

Afleiding kan zowel voor honden als katten goed helpen als deze angstig is en soms zelfs ontspannend. Even uit die angstige toestand en iets totaal anders doen. Het zal niet altijd even gemakkelijk zijn met dieren die echt heel erg gestrest zijn en daardoor totaal blokkeren, deze zullen ook niet uit hun verstop plek komen (haal ze er ook niet uit, dit moet uit hun zelf komen).

 

Afleiding voor katten

 • met speeltjes spelen, hengeltje om beetje uit hun schulp te laten komen
 • voerbal geven met super lekkere snoepjes
 • voerpuzzels voor katten
 • hersenwerk puzzels die lastig zijn en ze hard moeten nadenken om het voer te krijgen

Afleiding voor honden

 • kies voor zaken waar ze goed hun hersenen moeten kraken
 • moeilijke voerpuzzels
 • ingewikkelde hersenwerkspelletjes

5. Breng een bezoek aan de dierenarts

Heeft je hond of kat erg veel last van de stress die oud en nieuw met zich meebrengt? Dan zou reguliere medicatie uitkomst kunnen bieden, er zijn tegenwoordig een aantal goede opties die angst/angstbeleving bij zowel honden als katten kunnen verminderen. Je dierenarts kan een goed advies geven wat het beste bij jou huisdier en situatie past. Wees wel op tijd, want vaak moet je 1 of 2 weken van te voren beginnen met het geven van de medicatie.

Let op: Nog niet zo lang geleden werden de middelen van Vetranquil en Calmivet veel gebruikt bij vuurwerkangst. Uit recente onderzoeken is gebleken dat deze middelen de honden en katten wel lichamelijk verslappen, maar geestelijk juist extra gevoelig maken voor geluid. Het dier is dus juist nog angstiger, maar kan het niet uiten! Dat is dus helemaal niet de bedoeling en het gaat hier om een, weliswaar lichte sedatie en dus niet zonder gevaar. Dierenartsen zijn hiervan op de hoogte en zullen deze middelen niet adviseren bij vuurwerkangst.

6. Feromonen

Voor zowel honden als katten zijn er speciale feromonen verdampers te koop zoals Feliway voor katten en Adaptil voor honden die je in het stopcontact kan steken. Deze verdampers werken op basis van feromonen en kunnen een rustgevend effect hebben op je huisdier (niet alle honden en katten reageren er even goed op). Begin minimaal twee weken van te voren en laat hem na de stressvolle periode nog een week hangen. Raadpleeg je dierenarts voor meer informatie over deze verdampers!

7. Het Thundershirt

Het Thundershirt is een soort strak pakje dat je zowel bij honden als bij katten kan aandoen. Het geeft zachte en constante druk op het lichaam, waardoor het zenuwstelsel kalmeert en daardoor ook het gehele dier (Je kan het vergelijken met het inbakeren van kinderen vroeger werd gedaan). Het speciale pakje voorkomt dat je dit te strak doet en weefsel afknelt.

Hier is het Thundershirt in allerlei maten te verkrijgen voor zowel honden als katten.

8.TTouch

TTouch is ontwikkeld door Linda Wellington-Jones en het is een zachte aanrakingsmethode (geen massage wat zich op de spieren concentreert) om o.a. lichamelijke spanning te verminderen. Net zoals het Thundershirt werkt deze lichte druk op het zenuwstelsel, wat een ontspannend en kalmerend effect heeft (TTouch kan ook stimuleren, ligt aan de soort aanraking,). Maar ook het bewustzijn van het dier vergroot, waardoor deze beter in staat is om te leren en zich te concentreren.

Het geven van TTouches kan dus heel behulpzaam zijn bij vuurwerkangst. Begin een paar dagen van te voren met een sessie per dag, zo wordt het normaal als je dit nog nooit hebt gedaan (sommige moeten er aan wennen). Je kan op oudjaarsdag meerdere korte sessies houden en bijvoorbeeld een uur dat het meeste vuurwerk begint. Blijf wel de lichaamstaal van je dier lezen, als deze aangeeft dit niet te willen is het ook prima. Blijf goed op je houding letten (zie tip 3), blijf kalm, neutraal en doen alsof het allemaal normaal is.

Het valt een beetje buiten dit blog om te vertellen hoe je precies TTouch toepast, er zijn verschillende boeken geschreven met basis aanrakingen die je gemakkelijk zelf kunt toepassen. Hier kan je meer lezen over de methode.

9. Natuurgeneeskunde

Natuurgeneeskundige middelen kunnen heel goed worden ingezet bij vuurwerkangst voor zowel honden als katten (bij katten geen essentiële olie gebruiken).

Er zijn meerdere middelen en behandelmethoden die goed werken

 • Bachbloesems hebben invloed emoties en gemoedstoestand, deze brengen op een zachte wijze balans en kan zo bij vuurwerkangst ondersteunend werken, waardoor ze beter met angst om kunnen gaan.
 • Homeopathie kan worden vergeleken met Bachbloesems en werkt ook op de gemoedstoestand en emoties van het dier, maar de werking is vaak sterker.
 • Sommige Essentiele olieën werken zeer rustgevend (zonder te versuffen) bij angst en onrust en zijn een prima natuurlijke aanvulling bij vuurwerkangst.
 • Ook bepaalde kruiden/tincturen kunnen rust brengen.

Ga hier niet zelf mee aan de slag! Hoewel deze middelen natuurlijk en bijvoorbeeld Bachbloesems zeer zacht van aard zijn, kunnen natuurgeneeskundige middelen een onverwacht sterke werking hebben! Bij natuurgeneeskunde geldt zeker niet: baad het niet, dan schaadt het niet! Vraag dus advies aan een Veterinair Natuurgeneeskundige, deze kan je vinden door contact op te nemen met Instituut Silverlinde of met de beroepsvereniging BCND.

10. Voor volgend jaar

Begin volgend jaar op tijd!

Begin volgend jaar op tijd!

Dit waren allemaal last minute tips die kan inzetten en waarvan sommige zeker 2-3 weken van te voren ingezet moeten worden vanwege de werking. Maar eigenlijk wil je liever niet werken met last minute zoethoudertjes, maar juist toewerken naar een oplossing waardoor je hond of kat niet meer bang is! Dat heeft tijd nodig en je moet zeker een paar maanden van te voren beginnen om het “probleem” aan te kunnen pakken.

 • Volg een lezing over vuurwerk angst en hoe je daarmee het beste kan omgaan. Veel dierenartsen, hondenscholen en gedragstherapeuten geven vaak zo’n lezing.
 • Begin vroeg met het trainen met zo’n vuurwerktrainings-CD, deze kun je bij de meeste dierenartsen/hondenscholen verkrijgen en vraag hoe je dit stap voor stap opbouwt.
 • Heb je een zeer angstige hond of kat, zoek dan hulp bij een goede gedragstherapeut of trainer die op de hoogte is van nieuwe leertechnieken op basis van positief trainen.
 • Heb je alles al geprobeerd en blijft het een drama met jou dier en beleef je er zelf (daardoor) ook weinig lol aan? Boek dan op tijd een heerlijke week weg op een vuurwerk vrij vakantiepark. Bedenkt wel of je kat zo’n tijdelijk verhuizing niet zeer stressvol vindt, dan is dan even de afweging waar je het beste aan doet.
 • Wil je zelf niet in zo’n park gaan zitten? Pensions buiten de randstad in een landelijke omgeving bieden vaak ook voldoende rust.

Het is helaas voor veel dieren en enorm stressvolle periode. Ik hoop dat je met deze tip’s, Oud&Nieuw wat dragelijker kan maken voor je lieve huisdieren en je als baasje daardoor ook wat rustiger zit!

Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen met vuurwerkangst en wat bij jouw huisdier goed helpt. Laat mij het weten door hieronder te reageren!

Liefs,
Natascha

The following two tabs change content below.
Ik ben professioneel pet sitter en de eigenaar van The Animal Nanny. Samen met een mooi team helpen wij sinds 2010 onze klanten met de verzorging van hun dieren aan huis. Onze hulp kan je zien als een verlengstuk, wij werken graag samen met de eigenaar om hun huisdier de beste verzorging te geven en ze zo happy en gezond te houden. Daarnaast schrijf ik graag blog’s voor op de site van The Animal Nanny, waarin ik praktische tips geef of je meeneem voor een kijkje in de keuken.

Laatste berichten van Natascha (toon alles)

2 Reacties
 • lisa 1 januari 2018 01:11

  ik heb vandaag geleerd dat mijn kat weer rustig wordt als ik rustige muziek en hem gewoon weer op bed ligt als hij beneden te bang is . hij wordt dat heel rustig doe ik het goed?

  • Natascha de Vreede 2 januari 2018 16:03

   Hallo Lisa, veel dieren houden van kalme muziek en worden daar ook rustig van. Als jouw kat dat prettig vindt en rustig er van wordt is dat natuurlijk helemaal prima en fijn dat het goed werkt.

Voeg je reactie toe

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.