13 creatieve tips om je kat meer te laten bewegen!

Hoewel katten gek zijn op slapen en luieren, is beweging wel belangrijk voor hun gezondheid. Zeker binnenkatten krijgen vaak te weinig beweging en ik kom helaas steeds vaker katten tegen die te dik zijn. Heb jij zo’n Garfield thuis? Er zijn veel leuke en speelse manieren om je kat meer te laten bewegen wat bijdraagt aan een gezondere “levensstijl”.

1. Buitenspelen

theanimalnanny.whitney

Mijn eigen kat Whitney op pad

Het is een open deur, maar een buitenkat heeft vaak minder last van overgewicht dan een binnenkat. Ze hebben natuurlijk meer bewegingsruimte, kunnen jagen, vervelen zich minder en hebben minder last van stress. Het naar buiten laten van je kat is niet voor iedereen mogelijk, maar het is eigenlijk de gemakkelijkste manier om je kat meer te laten bewegen. Hij zal zelf op pad gaan om zijn omgeving te ontdekken!

Laat alleen je kat naar buiten als dat veilig is en/of omheind. Er zijn tegenwoordig enorm veel mogelijkheden om je tuin goed af te zetten. Het is zeker waard om dat te overwegen zodat je kat naar  buiten kan en daardoor meer gaat bewegen.

“Katten zijn van nature jagers en zullen dus eerst inspanning moeten leveren voordat ze hun buikje vol kunnen eten. Het komt ze in het wild niet zomaar in bakjes aanwaaien”

2. Uitlaten

Het uitlaten van de hond is de normaalste zaak van de wereld. Maar een kat kun je ook prima uitlaten! Zeker voor binnenkatten is dit een goede oplossing om ze dagelijks aan een tuigje en een lijn een stukje uit wandelen te nemen. Je kat zal hier wel aan moeten wennen. Introduceer dit rustig, bouw dit  stap voor stap op en beloon vooral het gewenste gedrag.

Begin thuis met het wennen aan een tuigje en beloon het gewenste gedrag met iets lekkers. Als dat goed gaat kun je het meelopen gaan trainen, dit is minder natuurlijk voor een kat dan voor een hond (dat zal je al gauw merken). Elke stap die je kat zet beloon je en als dit in huis goed gaat, kun je gaan oefenen in je tuin of elke dag een stukje verder de deur uit. Let er wel op dat er veel op ze af komt en dus bang kunnen zijn voor die grote buitenwereld. Bouw het rustig op, ga niet te snel en respecteer de signalen van je kat!

Bevriest je kat? Dan kun je gebruik maken van een zogenaamde target stick, daarmee leer je eerst kat de target met zijn neus aan te raken, wat je vervolgens beloont. Zo kun je de stick elke keer een stukje verder van zijn neus vandaan halen, waardoor je kat gaat lopen. Als dit binnenhuis goed gaat, dan kan je stap voor stap buiten gaan oefenen.

3. Verspreiden van voer

Het voermoment kun je erg goed gebruiken om je kat te laten werken voor zijn kostje en zal hij dus in beweging moeten komen! Je kunt de portie voer verpreiden door het huis heen, overal kleine beetjes zodat hij moet rondlopen om het te vinden en op te kunnen eten. Als je een of meerdere trappen hebt, maak daar dan gebruik van en leg op elke etage een klein beetje neer. Traplopen zorgt dan voor nog meer inspanning!

Dit voorkomt ook dat je kat zijn portie voer in een keer opschrokt en naderhand gaat braken!

4. Werken voor voer

Katten zijn van nature jagers en zullen dus eerst inspanning moeten leveren voordat ze hun buikje vol kunnen eten. Het komt ze in het wild niet zomaar in bakjes aanwaaien en dat houdt ze van nature slank en lekker bezig. Dit natuurlijke gedrag zou je zelf kunnen nabootsen door creatief na te denken hoe je je kat zou kunnen laten werken voor zijn voer.

Het onderstaande filmpje laat op zeer creatieve wijze zien hoe Benjamin Millan een speciale machine heeft gebouwd waarbij zijn kat eerst een balletje in een trechter moet stoppen voordat er voer uit de voermachine komt. Zijn kat moet eerst een hele route afleggen om het balletje te pakken en naar de trechter te krijgen. Het gaat wellicht wat ver op zelf zo’n machine te bouwen (ik kan niet wachten totdat zoiets in de handel te koop is) maar het is wel een hele goede en creatieve manier om te kat meer te laten bewegen!

Filmpje: http://www.boredpanda.com/cat-feeder-makes-cat-hunt-for-food-ben-millam/

Bron: http://benjaminmillam.com/cat-geek/monkey-the-cat-hunts-for-dinner/

5. Voerbal

theanimalnanny.voerbal

De Slimcat Voerbal

Het gebruik van een voerbal zorgt er ook voor
dat je kat moet werken voor zijn voer. Om de brokjes eruit te kunnen krijgen moeten ze de
voerbal laten rollen, als hij/zij geluk heeft komt er uit de kleine uitgang 1 of 2 brokjes die hij kan op eten, maar soms ook niets en dan moet hij de bal verder rollen.

Zo is je kat wel een tijdje zoet en al doende zorgt dit voor meer beweging en gaat dit ook verveling tegen! Ik schreef een productblog over de SlimCat Voerbal!

6. Anti-schrokbakje

Katten die te dik zijn, schrokken vaak ook hun voer op. Hierdoor kauwen ze nauwelijks en geven even later het voer over. Om je kat langer over zijn voer te laten doen en rustig te laten eten, zijn er allerlei anti-schrokbakjes voor katten te koop, waardoor ze meer moeite moeten doen om bij hun eten te komen.

7. Puzzels

Er zijn enorm veel leuke kattenspelletjes te koop waarin je voer kunt verstoppen of waar de kat moeite voor moet doen om het voer eruit te kunnen halen of te vinden. Ook dit stimuleert om meer te gaan bewegen.

Zelf een puzzel maken
Knip in een vierkante doos een paar gaten waar je kat met zijn pootjes doorheen kan om het voer uit de doos te krijgen. Maak het in het begin niet te moeilijk, want hij moet er aan wennen, je kan het moeilijker gaan maken door minder of kleinere gaten te knippen of deze op lastigere plekken te plaatsen. Zo maak je het steeds moeilijker, je kat is gegarandeerd langer en actiever bezig met zijn voer!

8. Voermachine

Deze tip heeft niet zoveel te maken met het laten bewegen van je kat, maar kan je wel helpen om je kat portiegewijs te (laten) voeren. Je hoeft er namelijk niet meer aan te denken en de porties zijn altijd precies afgemeten door de machine. Want waar het vaak toch nog fout gaat is dat je na een periode streng afmeten, je met wegen/meten stopt, omdat je langzamerhand wel denkt te weten hoeveel de portie op het oog is. Maar dat blijft lastig en voor je het weet geef je teveel!

Heb je meerdere katten? Tegenwoordig heb je ook voerautomaten op chip, waardoor de kat met overgewicht niet van de andere katten kan eten en je zeker weet dat hij/zij het juiste dieetvoer krijgt!

9. Spelen

Theanimalnanny.katspelen

Willow aan het spelen tijdens het oppassen

Spel is een hele goede vorm van beweging, je maakt dan voornamelijk gebruik van het jachtinstinct. Eigenlijk zou je iedere dag minstens 15 min. moeten spelen met je kat. Maar wat vinden katten nu leuke speeltjes? Hoe krijg je een kat in beweging?

Ideale speeltjes die je kat in beweging brengen:

 • balletjes met geluid
 • propjes papier
 • elastiekjes
 • laserpen of zak lantaarn (sommige katten worden er gek van, let dus op)
 • hengeltjes met lange sliert: laat ze de trap op en af rennen!
 • muisjes die je kan opwinden en door de kamer laat rollen
 • Leer je kat een speeltje te apporteren!

Tips

 • varieer met speeltjes want katten kunnen snel verveeld raken
 • ruim speeltjes op, ook om verveling en gewenning tegen te gaan
 • meestal vinden katten de simpelse, zelf gemaakte speeltjes het leukste!
 • probeer vooral veel uit en kijk waar je kat het beste op reageert en het meeste door gaat bewegen

10. Loopband

Speciale loopband voor katten! Bron: http://onefastcat.com

Sommige katten zijn erg lui (zeker als ze echt te dik zijn, is bewegen niet zo aanlokkelijk) en daardoor moeilijk te motiveren om te bewegen. Een oplossing zou het laten lopen op een loopband kunnen zijn! Zeker als het uitlaten niet lukt of als je kat niet naar buiten kan.

Bouw dit wel rustig op en laat je kat aan de loopband wennen en zet hem natuurlijk niet te hard! Het lopen op een band kan je ook weer aanleren met beloning, de target stick of door een lekker maaltje voor hun neus te zetten, zo stimuleer je ze om in beweging te komen.

Je kunt een gewone loopband voor mensen gebruiken, maar er zijn ook speciale loopbanden voor katten te koop zoals op de foto is te zien.

11. Klimmogelijkheden

Creëer klimmogelijkheden in je huis! Katten houden van klimmen en hoge veilige plekjes. Je kunt dit creëeren door plankjes aan de muur te bevestigen waar ze van plank naar plank kunnen springen. Let op dat het niet te glad is: een anti sliplaagje aanbrengen kan dit verhelpen.

Heb je veel kasten staan? Creëer mogelijkheden voor je kat om daarop te kunnen springen: zoals een krukje, tafeltje of krabpaal als afzetplaats naast een kast te zetten. Zo kun je meer hoogte creëren en wordt je huis een stuk 3-dimensionaal, waar je kat zich helemaal in kan uitleven!

Je kunt je kat stimuleren om meer te klimmen door op tactische plaatsen een klein portie voer neer te leggen of weer met de targetstick te werken of te lokken met een leuk speeltje.

12. Trapspelletjes

Heen en weer rennen op de trap kost veel inspanning en kan ontzettend leuk zijn! Het beste kun je een hengeltje met een lange sliert hiervoor gebruiken en loop zelf ook heen en weer over de trap en laat je kat jagen op de sliert! Of met een propje papier/balletje/muisje naar boven en beneden te gooien, helemaal leuk als je kat kan apporteren!

13. Behendigheid parcours

Beweging voor gevorderden! Maar zeker de moeite waard en leuk om samen met je kat te doen en te trainen. De basis om je kat te leren om een zelf gemaakt parcoursje met hindernissen te laten lopen is Clickertraining. Verdiep je eerst in deze vorm van training en werk stap voor stap het aanleren van de hindernisjes. Deze kun je gewoon in je huis/tuin neerzetten en natuurlijk weer gemakkelijk weghalen. Eventueel maak je ze zelf en wees daarbij creatief!

Er wordt weleens gezegt dat je katten niet kan trainen of dingen aanleren, maar dat is zeker niet zo! Door gebruik te maken van Clickertraining beloon je het gewenste gedrag:)

Ik wens je veel succes en vooral veel speelplezier samen met je kat!

Ik ben natuurlijk wel benieuwd naar jullie ervaringen, beweegt jou kat genoeg? Wat doe je er zelf aan om je kat te laten bewegen? Deel ze met mij door hieronder te reageren!

Liefs,

Natascha

The following two tabs change content below.
Ik ben professioneel pet sitter en de eigenaar van The Animal Nanny. Samen met een mooi team helpen wij sinds 2010 onze klanten met de verzorging van hun dieren aan huis. Onze hulp kan je zien als een verlengstuk, wij werken graag samen met de eigenaar om hun huisdier de beste verzorging te geven en ze zo happy en gezond te houden. Daarnaast schrijf ik graag blog’s voor op de site van The Animal Nanny, waarin ik praktische tips geef of je meeneem voor een kijkje in de keuken.

Laatste berichten van Natascha (toon alles)

Voeg je reactie toe

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.