Steeds meer katten zijn te dik! Net als bij mensen is dit een steeds groter probleem aan het worden. Met alle gevolgen van dien, want katten met overgewicht hebben een grotere kans op gezondheidsproblemen, zoals suikerziekte, bot- en gewrichtsproblemen, slechte conditie, grotere kans op blaasproblemen en een kortere levensverwachting.

 Wat is overgewicht bij katten?

Toename van gewicht is het resultaat van een toename in lichaamsvet. Net als bij mensen slaat het lichaam van de kat vet op als er meer calorieën worden opgenomen dan dat deze worden verbruikt. Lichaamsvet stapelt zich op en de kat wordt daardoor zwaarder. Echter gewicht zegt niet alles, dit hangt helemaal af van de individuele fysieke kenmerken van de kat.

Hoe ontstaat overgewicht?

Overgewicht bij katten kan meerdere oorzaken hebben. Meestal komt het door overvoeding, vaak in combinatie met te weinig beweging. Maar dit kan ook komen door castratie/sterilisatie, ouderdom (kat wordt minder actief en heeft daardoor minder calorieën nodig) of door een ziekte waardoor de aandoening zorgt dat de kat aankomt.

Wat de reden voor het overgewicht ook precies is, als eigenaar kun jij invloed uitoefenen om overgewicht aan te pakken of beter, te voorkomen!

Heeft mijn kat overgewicht?

Het ideale gewicht van je kat is afhankelijk van grootte, leeftijd, ras en hoeveelheid beweging. Jouw dierenarts kan je helpen om het ideale gewicht van je kat te bepalen, maar je kunt ook zelf een eerste check doen om in te kunnen schatten of je kat te dik is.
Dit kun je doen aan de hand van de lichaamsconditiescore. Deze score geeft aan of je kat te dun, te dik of juist een ideaal gewicht heeft. Met behulp van dit schema kun je zien of jouw kat een ideale conditie heeft. Vind je het toch lastig om dit zelf in te schatten of twijfel je? De dierenarts kan je hierbij goed helpen en sommige dierenartsen hebben hiervoor een speciaal consult dat gratis is.

Lichaamsconditiescore:

1) zeer mager: ribben en botten zijn duidelijk zichtbaar en eenvoudig te voelen, geen vetlaag aanwezig

2) ondergewicht: ribben en botten zijn zichtbaar met minimale vetlaag tussen huid en bot

3) ideaal gewicht: ribben zijn niet zichtbaar, maar wel eenvoudig te voelen

4) overgewicht: ribben zijn niet te zien en moeilijk te voelen door een matige vetlaag. Een iets hangende vetlaag aan de buik kan te zien zijn

4) zwaarlijvig: ribben zijn niet zichtbaar en moeilijk te voelen door dikke vetlaag. Je kunt een duidelijk zichtbare hangende vetlaag aan de buik zien

Vind je het toch lastig om dit zelf in te schatten of twijfel je? De dierenarts kan je hierbij goed helpen en sommige dierenartsen hebben hiervoor een speciaal consult dat gratis is.

Lichaamsconditiescore - Bron afbeelding: DAP Argus, http://www.dap-argus.be/category/katten/page/3/

Lichaamsconditiescore – Bron afbeelding: DAP Argus, http://www.dap-argus.be/category/katten/page/3/

Hoe pak ik overgewicht bij mijn kat aan?

Bij het laten afvallen van je kat is hulp van de dierenarts aanbevolen, want zomaar minder voer geven helpt niet altijd en kan ook risico’s met zich meebrengen.

De dierenarts zal een speciaal plan opstellen om verantwoord je kat te laten afvallen. Het ideale gewicht van je kat zal worden vastgesteld, hoeveel je kat zal moeten afvallen en over welke periode dit moet gebeuren. Er wordt vastgesteld wat voor dieet jouw kat nodig heeft en de precieze hoeveelheden die jouw kat per dag mag krijgen. Je zult wellicht tips krijgen om je kat meer te laten bewegen en er worden terugkoppel- en weegmomenten afgesproken, zodat de progressie in de gaten kan worden gehouden en als dat nodig is op tijd kan worden bijgestuurd.

 

Lees hier mijn product blog over de CatSlim Voerbal om je kat te helpen afvallen!

Heeft jou kat overgewicht? Hoe pak jij dit aan en hoe heeft jouw dierenarts je daarbij geholpen? Laat mij het weten door hieronder te reageren!

 

The following two tabs change content below.
Ik ben professioneel pet sitter en de eigenaar van The Animal Nanny. Samen met een mooi team helpen wij sinds 2010 onze klanten met de verzorging van hun dieren aan huis. Onze hulp kan je zien als een verlengstuk, wij werken graag samen met de eigenaar om hun huisdier de beste verzorging te geven en ze zo happy en gezond te houden. Daarnaast schrijf ik graag blog’s voor op de site van The Animal Nanny, waarin ik praktische tips geef of je meeneem voor een kijkje in de keuken.

Laatste berichten van Natascha (toon alles)

Voeg je reactie toe

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.