Wellicht heb je er al iets over gelezen of op het nieuws gezien?

Door het hele land zijn er op meerdere plekken gebakken sponzen gevonden en zijn er inmiddels helaas honden aan overleden.

Dit is niet voor het eerst en al jaren kampen we met dit soort berichten over dierenhaters die gebakken sponzen, vlees met spijkers en/of giftige zaken neerleggen met als doel om onze huisdieren pijn te doen of nog erger.

 Wat zijn gebakken sponzen?

Dit zijn doodgewone sponzen die wij dagelijks in ons huishouden gebruiken en deze zijn normaal gesproken niet interessant voor dieren. Dierenhaters echter bakken deze sponzen in (frituur)vet, zodat de sponzen een lekkere geur en smaak krijgen en daardoor een lekker hapje vormen.

Waarom doen mensen dit?

Daar is geen normale verklaring voor. Het enige doel is dat onze honden de sponzen opeten, daardoor veel pijn lijden en uiteindelijk kunnen doodgaan. Soms doen kattenhaters dit ook, maar katten zijn vaak kieskeuriger en komen daardoor minder snel in de problemen. Het is niet te bevatten waarom mensen onze lieve dieren iets aan willen doen.

Wat gebeurt er als je hond gebakken spons eet?

Sponzen nemen natuurlijk gemakkelijk water op, ook nog als ze gebakken zijn. In de maag bevindt zich maagsap en daardoor zwelt de spons op. De hond zal in het gunstigste geval gaan braken en zo de spons op tijd naar buiten werken. Minder gunstig is als de spons de dunne darm al heeft bereikt, want dan zal de hond blijven braken en dit gaat gepaard met hevige buikpijn.

Wat moet je doen als je hond gebakken spons heeft gegeten?

Meteen de dierenarts bellen en met spoed een afspraak maken! De dierenarts zal het braken opwekken en meestal kunnen ze zo de spons verwijderen. Ga niet zelf proberen het braken op te wekken met zout. De hond gaat dan veel drinken en dan zwelt de spons nog meer op! Als je het te laat opmerkt dan is de kans groot dat het in de darm terecht is gekomen en dan is een operatie noodzakelijk. Bel dus altijd de dierenarts, ook al heeft je hond al iets uitgebraakt. Je weet nooit hoeveel spons er is achtergebleven.

Is je hond in veiligheid gebracht? Probeer dan de politie van het incident op de hoogte te brengen en plaats eventueel een bericht op Social Media, want zo kunnen ook andere hondeneigenaren op tijd worden ingelicht. Je weet maar nooit hoeveel sponzen er nog meer liggen!?

Hoe voorkom ik dat mijn hond de sponzen opeet?

Aanlijnen is de beste optie, zeker als in het dagelijkse uitlaatgebied daadwerkelijk sponzen zijn gevonden. Maar blijf wel goed opletten, sommige honden zijn erg snel en in een onbewaakt moment kunnen ze zo iets van de grond oprapen. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om je hond te muilkorven. Let hierbij dan op dat je dit op een juiste manier en met geduld aanleert, zodat je hond geen negatieve ervaring met de muilkorf krijgt. Ook dit is geen waterdichte oplossing, sommige slimmerds weten toch nog wat op te eten.

Je kunt gaan trainen dat de hond niets van de straat mag eten en als dat wel gebeurt, je de hond aanleert om op commando het los te laten. Hoe moet je dit aanleren? Nanny Cathrine heeft daarvoor een stappenplan gemaakt, zodat je kunt gaan trainen op het loslaten van opgepakte voorwerpen. Je kunt deze oefeningen gemakkelijk eerst thuis oefenen en daarna uitbreiden door dit ook tijdens je wandelingen toe te passen!

Wat doet The Animal Nanny aan dit risico?

Wij hebben met het team overleg gehad. Moeten we de honden nu permanent aangelijnd gaan houden? Alle honden een muilkorf om doen? Je weet natuurlijk nooit wanneer zo’n dierenhater toeslaat, waar hij is geweest en wanneer het stopt. Deze opties lijken voor de honden niet ideaal en leuk. De honden genieten enorm dat ze los kunnen rennen en spelen en echt even hond kunnen zijn. Een muilkorf om doen kan voorkomen dat ze iets opeten, maar dit moet zeer goed en geduldig op een positieve manier worden aangeleerd, zodat het dragen ervan niet als onprettig wordt ervaren. Echter, dit kost tijd en trainingsvaardigheid van jullie als eigenaar. Daarbij kunnen honden minder goed naar elkaar toe communiceren en zit de muilkorf in de weg en sommige honden weten toch iets binnen te krijgen.

Wat doen wij dan wel? Wij houden de honden tijdens de wandelingen natuurlijk al erg goed in de gaten, maar zijn wij momenteel extra alert. Wij houden ze altijd in ons zicht, roepen ze bij ons als ze te ver weg lopen en uit het zicht dreigen te gaan. Dagelijks trainen wij de honden met het “hier komen” zodat ze goed blijven luisteren en alert op ons zijn. Ook hierbij is het een groot voordeel dat er met kleine groepen wordt gewandeld.
Daarnaast houden we de berichten goed in de gaten via het nieuws waaronder Social Media. Ook met onze collega hondenuitlaatservices hebben wij daarover goed contact. Zodra we bericht krijgen dat er in een uitlaatgebied sponzen of iets anders gevaarlijks is gevonden, mijden wij dat gebied een tijdje.

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, zijn wij ook op de hoogte van de symptomen en weten we hoe te moeten handelen. Mocht één van de honden iets verdachts hebben gegeten, dan zullen wij de eigenaar hiervan natuurlijk meteen op de hoogte brengen en de hond zeer goed in de gaten houden.

Heb jij nog meer goede tips en aanvullingen op dit artikel? Laat dan een reactie achter hieronder!

Lees hier over het stappen plan hoe je hond kan aanleren een voorwerp op de grond te negeren.

Liefs,

Natascha


Natascha is eigenaar van The Animal Nanny | Personal Pet Care Services. Het delen/verspreiden via Social Media en dergelijke is wel toegestaan en wordt zelfs aangemoedigd
(mits met bronvermelding). Overname van dit artikel t.b.v. van eigen gebruik is uitdrukkelijk niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming van de auteur. De auteur van dit blog/artikel is niet verantwoordelijk voor verkeerd gebruik, dan wel verkeerd opvolgen van instructies. Als je serieuze problemen hebt met je huisdier, zoek dan professionele begeleiding en hulp van een dierenarts, hondentrainer, -school en of gedragstherapeut. 
The following two tabs change content below.
Ik ben professioneel pet sitter en de eigenaar van The Animal Nanny. Samen met een mooi team helpen wij sinds 2010 onze klanten met de verzorging van hun dieren aan huis. Onze hulp kan je zien als een verlengstuk, wij werken graag samen met de eigenaar om hun huisdier de beste verzorging te geven en ze zo happy en gezond te houden. Daarnaast schrijf ik graag blog’s voor op de site van The Animal Nanny, waarin ik praktische tips geef of je meeneem voor een kijkje in de keuken.

Laatste berichten van Natascha (toon alles)

Voeg je reactie toe

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.