Het negeren van een voorwerp op de grond is een nuttige en belangrijke vaardigheid!

Maar hoe leer je zoiets je hond aan? Waar begin je? Nanny Cathrine en ik hebben daarvoor een handig stappenplan gemaakt. 

Doel van deze oefening is dat je je hond leert, iets wat hij graag wil opeten/oppakken, te negeren of – en dat zou het mooiste zijn – zich op jou te focussen en dus zich leert te beheersen.


Voordat je ijverig begint te trainen

 • Wij trainen op een positieve en beloningsgerichte manier. Wij straffen tijdens de training de hond niet! Als je wilt weten waarom, raad ik je aan om dit artikel te lezen.
 • Wij maken gebruik van “Shaping” en “ Clickertraining”. Dit zijn technieken die goed aansluiten bij hoe een hond het beste en snelste leert. Als je met deze trainingstechnieken nog niet bekend bent, raad ik je aan om eerst dit artikel te lezen en als je niet zeker genoeg bent van je eigen trainingsvaardigheden, hulp te zoeken bij een hondenschool die met deze technieken bekend is. Hier vindt je een goed artikel over Clickertraining. 
 • Hou de trainingsduur kort en train meerdere keren per dag, 5-10 min. per oefening is voldoende.
 • Zorg dat je voldoende beloond (snoep,lekkers). Daar maken wij veel gebruik van, maar gebruik in de aanleer-fase vooral snoepjes die je hond heel erg lekker vindt en niet zijn dagelijkse brokjes. Je hond moet gemotiveerd zijn om het lekkers te willen verdienen!

Oefening “leave it”

Let op: dit stappenplan kun je niet in 1 sessie aanleren. Train meerdere keren per dag kort en wordt niet boos of geïrriteerd als het even niet lukt, volgende keer beter :)

De basis 

 • Stap 1: Vul één van je zakken met voldoende lekkere snoepjes en doe een paar snoepjes in de andere hand en hou deze gesloten zodat je hond er niet bij kan. Ga zelf op een bank of stoel zitten en laat je hond voor je benen zitten, liggen of staan (dat maakt niet uit).
 • Stap 2: Steek nu je gesloten hand uit en je zult zien dat je hond naar je hand toe zal gaan, want hij ruikt iets lekkers en wellicht zal hij proberen de snoepjes eruit te krijgen. Dit is een normale reactie. Je reageert hier niet op en wacht totdat òf je hond even wegkijkt (hoe klein de beweging ook is), òf zich terugtrekt òf naar jou kijkt………………. Dit is het moment dat je wilt belonen, zie stap 3! De bedoeling is namelijk dat hij gaat leren de gesloten hand met snoep te negeren.
 • Stap 3: Precies op het moment dat je hond je gesloten hand negeert, klik je met de clicker of zeg je het clickerwoord (net waarmee jezelf het prettigst werkt) en pas daarna beloon je. Belangrijk hierbij is natuurlijk wel dat je een snoepje uit je zak geeft en niet die uit je gesloten hand!
 • Stap 4: Als dit goed gaat en je hond begint te begrijpen dat als hij je hand negeert, hij daarvoor beloond wordt, kun je er een commando aan gaan koppelen. Kies één woord en blijf daar consequent mee werken, anders raakt je hond in de war. Je kunt kiezen voor “laat los” , “Leave it” , “vies” of iets anders, dat maakt niet uit. Zorg dat je het woord gemakkelijk kunt uitspreken en onthouden.
 • Commando koppelen: Timing is hierbij heel belangrijk, je moet het commando op het juiste moment gaan geven: dat is het moment dat je hond net wegkijkt/negeert/terugtrekt of zijn focus naar jou verlegt: zeg dan het commando > gevolgd door click/woord > belonen met snoepje uit je zak.

  Dit blijf je herhalen totdat je hond door heeft dat het commando betekend: snoepje/voorwerp negeren.
 • Moeilijker maken: als je hond de oefening 9 van de 10x goed uitvoert, pas dan ga je het een stapje moeilijker maken.
 • Belonen: altijd, ook al heb je verkeerd geklikt/getimed!
 • Werk in rust: probeer zo min mogelijk tussendoor tegen je hond te praten. Dus niet: “Nee”, “Niet doen”, “Arg”, “Tsss” etc. Het gaat erom dat je hond zelf leert te begrijpen wat voor hem de beloning oplevert!
 • Sommige honden: leren sneller dan anderen. Soms gaat een sessie heel snel en soms minder snel. Heb geduld en kijk wat je hond aan kan qua opnemen van informatie en maak de sessies niet te lang. Voorkom dat je hond wegloopt, want je had dan eerder moeten stoppen, hij is er klaar mee en dat is een gemiste kans om een positief gevoel aan de oefening over te houden.

Oefening uitbouwen  

 • Stap 5: Nu ga je de oefening moeilijker maken, je gaat je hand een klein beetje openen. Doe dit stap voor stap en met elke stap die je moeilijker maakt herhaal je de basis: eerst een klein beetje open > Commando > Click > Belonen met snoepjes uit je zak. Als dit goed gaat, dan herhaal je steeds de basis en dan pas een stapje moeilijker totdat je hond een geheel geopende hand weet te negeren!
 • Stap 6: Ga je hand naar de grond toe werken;  hoe lager je hand hoe moeilijker. Wederom stap voor stap je hand lager brengen totdat deze op de grond rust. Beloon en werk met  het commando zoals in de basis staat beschreven.
 • Stap 7: Nu ga je het snoepje op de grond leggen, leg je voet er een beetje overheen in het begin en werk (net zoals je deed met je hand) er naar toe dat je voet er van af kan blijven zònder dat je hond het snoepje opeet.
 • Stap 8: Nog een stap lastiger, we gaan het snoepje laten vallen! We beginnen eerst zo laag mogelijk en stap voor stap laten we het snoepje steeds hoger vallen.
 • Stap 9: Nu kun je gaan spelen! Wees creatief: gebruik andere voorwerpen of snoepjes die je hond graag wil hebben, leg snoepjes op de poten of neus van je hond, laat eens “spontaan” iets vallen in de keuken.
 • Stap 10: Als je hond de oefeningen thuis goed beheerst, kun je ook buiten gaan oefenen. Grote kans dat je even een stapje terug moet, want buiten zijn veel afleidingen. Begin dan gewoon weer met de basis en beloon de kleinste stapjes.

Oefening in de praktijk

Met deze oefening leer je de hond om een voorwerp dat op de grond ligt of valt, te negeren en zichzelf te beheersen. Hoewel je niet direct leert je hond een voorwerp dat al in zijn bek zit los te laten, zal je hond (mits goed aangeleerd) het voorwerp laten vallen zodra je bijvoorbeeld “Leave it” zegt. Nanny Cathrine heeft de ervaring dat deze oefening in de praktijk makkelijker is aan te leren en beter werkt dan de traditionele “los laten” zoals meestal wordt aangeleerd.

Zo en nu kan je aan de slag! Denk je dat jouw hond dit niet kan? Jawel, elke hond kun je dit aanleren. Dit zal wel tijd en geduld kosten, maar het beheersen van deze oefening is zeer waardevol! Ben je nog niet zeker van je eigen trainingsvaardigheden of heb je geen ervaring met  clickertraining, dan kun je om hulp vragen en lessen volgen bij een hondenschool die op een positieve en beloningsgerichte manier werkt.

Liefs,
Natascha
Nu ben ik wel heel benieuwd of je met deze oefening gaat werken en hoe het gaat. Laat je het mij weten door onder het blog te reageren?
Natascha is eigenaar van The Animal Nanny | Personal Pet Care Services. Het delen/verspreiden via Social Media en dergelijke is wel toegestaan en wordt zelfs aangemoedigd (mits met bronvermelding). Overname van dit artikel t.b.v. van eigen gebruik is uitdrukkelijk niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming van de auteur. De auteur van dit blog/artikel is niet verantwoordelijk voor verkeerd gebruik, dan wel verkeerd opvolgen van instructies. Als je serieuze problemen hebt met je huisdier, zoek dan professionele begeleiding en hulp van een dierenarts, hondentrainer, -school en/of gedragstherapeut. 
The following two tabs change content below.
Ik ben professioneel pet sitter en de eigenaar van The Animal Nanny. Samen met een mooi team helpen wij sinds 2010 onze klanten met de verzorging van hun dieren aan huis. Onze hulp kan je zien als een verlengstuk, wij werken graag samen met de eigenaar om hun huisdier de beste verzorging te geven en ze zo happy en gezond te houden. Daarnaast schrijf ik graag blog’s voor op de site van The Animal Nanny, waarin ik praktische tips geef of je meeneem voor een kijkje in de keuken.

Laatste berichten van Natascha (toon alles)

Voeg je reactie toe

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.